Christien Mouw met haar kudde aan het raster nabij de Stakenberg te Elspeet

Veluwe - Voor dit jaar is de subsidie voor de Gelderse schaapskudde veilig gesteld. Provinciale Staten van Gelderland hebben met een voorstel hiertoe ingestemd. Voor de komende jaren is die zekerheid nog niet gegeven. Voor de eigenaren van de kuddes is het afwachten of het college van gedeputeerde staten met voorstellen hiertoe komt bij de behandeling van de begroting.

De subsidie is voor de schaapskudden van levensbelang om het hoofd boven water te houden. De hoogte van de toegekende bedragen ligt tussen de twintig- en dertigduizend euro.

Het geld is onder meer bestemd voor de schaapskudden in Ermelo en Elspeet, de gezamenlijke kudde van Epe en Heerde op de Renderklippen en de kudde van Grinwis in Epe. De laatste trekt regelmatig naar andere plaatsen, onder meer in het kader van de begrazing van dijken. Binnenkort wordt een reddingsactie voor deze kudde gehouden. Hen was al een voorschot toegekend om te voorkomen dat de kudde in te grote financiële problemen zou geraken.

De kuddes worden van groot belang gevonden voor het begrazen van met name heidegronden. Maar ze hebben ook een recreatieve waarde en het behoud van bijzondere rassen. Dat wordt erkend. Maar het Rijk stelt geen geld meer beschikbaar.

Vereniging het Edelhert heeft recent d.m.v. werkzaamheden en met behulp van het van den Broek Lohman Fonds en bekostiging door Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet de afrastering van de schaapswei grondig vernieuwd. Bakker Piet en Hotel Vennendal, vaste sponsers van de schaapskudde, hebben op de werkdagen de vrijwilligers van Vereniging het Edlehert voor de inwendige mens gezorgd.

Ook u kunt een steentje bijdrage door donateur te worden vanaf € 15,- per jaar  en dat te storten op 38.47.54.848. tnv. Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet.
Stuur ook een mail met uw naam en adres naar secretaris@schaapskudde-nunspeet.nl