Amsterdam - De Amsterdamse gemeenteraad is vooralsnog tegen het bejagen van damherten in de Waterleidingduinen. Het afschieten mag alleen als het plaatsen van damhertwerende rasters is afgerond en er nog steeds overlast door de herten is.

Dat was de uitkomst van de woensdagavond gehouden gemeenteraadsvergadering. Deze beslissing kwam niet als een verrassing: vorige week bleek al dat er niet genoeg animo was voor het plan van de provincie om meteen over te gaan tot het afschieten van honderden damherten.

Eerder schaarde het college van burgemeester en wethouders schaarde zich achter het zogenoemde Faunabeheerplan Damhert, dat de provincies Noord- en Zuid-Holland opstelden. Onderdeel van dat plan is het afschieten van herten die voor overlast zorgen in het duingebied dat loopt van IJmuiden tot Den Haag. Daar stak de gemeenteraad dus een stokje voor.

Buitenspel
De beslissing van de gemeenteraad betekent niet dat er geen afschot zal komen op korte termijn. Mogelijk start de provincie Noord-Holland een procedure om de gemeente, die eigenaar is van de Waterleidingduinen, te passeren via een zogenoemde aanwijzing. Ook onderzoekt de provincie de verdere mogelijkheden om de damherten intensiever te bejagen vlak buiten de Waterleidingduinen.

Aantal
Hoeveel damherten er in de Amsterdamse Waterleidingduinen rondlopen is niet duidelijk. Officieel zijn dat er meer dan 1500, maar het kunnen er ook een stuk meer zijn. Opzich is het aantal niet van belang. Wel van belang is hoeveel overlast de damherten in het verkeer en schade bij tuinders en particulierende  veroorzaken en hoe de trent is.