Damherten, wat moet daarmee gebeuren? Die vraag wil Vereniging het Edelhert definitief beantwoord zien. De laatste jaren nemen in Nederland het aantal verspreidingsgebieden en de daarin levende aantallen damherten snel toe. Deze ontwikkeling leidt tot heftige maatschappelijke discussies. Het meest recente voorbeeld hiervan is de commotie rondom het wel of niet afschieten van een gedeelte van de grote populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vereniging Het Edelhert wil af van de problemen. Zij doet een oproep aan de verantwoordelijke landelijke en provinciale bestuurders om te komen tot een landelijk beleid. De vereniging wil hierbij een actieve rol spelen. Zij zal dit najaar een voorstel voor landelijk beleid presenteren.
Vereniging Het Edelhert, die al 65 jaar de belangen van de in Nederland levende edel- en damherten behartigt, stelt vast dat verspreiding en aantallen van de damherten sterk toenemen. Niet alleen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar ook in gebieden als Schouwen-Duiveland, Walcheren, het Horsterwold in Flevoland en het Lauwersmeer in het noorden van het land. En er zijn meer voorbeelden te noemen. Enkele gevolgen van de groeiende populaties damherten zijn: (ongewenste) schade aan land- en tuinbouw en aan particulier grondbezit, maar ook aan de natuur zelf. In toenemende mate vinden er (soms ernstige) verkeersongevallen met damherten plaats. Er zijn tot dusver geen duidelijke uitgangspunten in een beleid voor deze dieren geformuleerd. Het damhert is sinds 1993 officieel inheems verklaard en staat sinds 2004 op de Rode Lijst van beschermde diersoorten. Het wordt dus de hoogste tijd dat er een landelijke aanpak komt.
Wordt het damhert dadelijk slachtoffer van zijn eigen succes? De vereniging is ervan overtuigd dat door het formuleren van een duidelijk beleid het damhert in de Nederlandse natuur een goede plaats kan innemen.

Op 24 november a.s. zal zij hierover haar standpunt lanceren.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:  Rik Schoon / 06-52334448 / rikschoon@hetedelhert.nl
Voor foto’s kunt u terecht bij:   Jan Paulides / 06-54217121 / jan@paulides.nl