Amsterdam - Ontheffing voor afschot van damherten buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen zal naar verwachting voor het eind van het jaar worden verleend.

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en de gemeente Amsterdam hebben afspraken gemaakt over het beheer van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Eerder had Zuid-Holland al ontheffing voor afschot buiten de AWD verleend en bleek deze maatregel effectief te zijn om de overlast te beperken. Nu doet provincie Noord-Holland mee en verleent ook ontheffing voor afschot van damherten die uit het leefgebied treden.

Rasters rondom AWD

Alhoewel er al heel wat hoge rasters om het gebied staan, worden de nog bestaande "gaten" gedicht, want de raad van Amsterdam wil vooralsnog niet overgaan tot afschot. De gemeente Amsterdam werkt de komende tijd aan het rasterprogramma, zoals besloten door de gemeenteraad. De provincie Noord-Holland zal de gemeente Bloemendaal aansporen haast te maken met de herziening van het bestemmingsplan, waarna het mogelijk wordt de vergunning voor de hekken te verlenen.

Als uit de monitor en evaluatie na voltooiing van het hekkenprogramma blijkt dat er nog altijd overlast van de dieren is, dan worden er afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder binnen het gebied wordt overgegaan tot afschot.