"De Nederlandse Natuurraad (NN) heeft het damhert (Dama dama) aan de officiële lijst van bedreigende diersoorten toegevoegd", is te lezen op www.speld.nl. Even las ik: "bedreigde diersoort". Maar dat stond er niet, er staat bedreigende diersoort.  Nou heb ik nog nooit gehoord van de Nederlandse Natuurraad, alhoewel dat natuurlijk niet maatgevend is. Maar ook op internet is er geen website van de Nederlandse Natuurraad of van woordvoerster Margriet Pandolerte vinden en zelfs niet een eerder gepubliceerd artikel van hun of haar hand. Maar goed, zij schijnen uit onderzoek geconstateerd te hebben dat er jaarlijks tussen de 16 en 203 keer damherten betrokken zijn bij incidenten. Ook wordt de schade van € 70.854 veroorzaakt in 2009 genoemd. En dan ligt het “daadwerkelijke dreigingsniveau” nog hoger omdat "niet alle slachtoffers melding maken van hun onaangename ervaringen met de herten".

Bonken tegen de regenpijp

Het lijkt wel een 1-aprilgrap. Maar niet volgens deskundigen heeft NN voldoende meldingen over het damhert om het te mogen bestempelen als een bedreigende diersoort samen met o.a. de haai en de tijger. Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Blokkeren zij de paden wanneer ik door de natuurwandel?  Staan de herten dreigend in mijn tuin en mag ik het huis niet uit? Dat laatste schijnt de werkelijkheid te benaderen. Willeke Klad uit Aedenhout doet haar beklag. Vanaf het begin van de zomer intimideren de herten haar: “Ze bonken ‘s nachts met hun gewei tegen de regenpijp. Vaak blijft het niet bij dreigende geluiden en tref ik ‘s ochtends de tuin verwoest aan.” Zo staat het te lezen in het rapport van NN. Zulk gedrag schijn schering en inslag te zijn in bijna driekwart van de gevallen.

Plotseling oversteken intimideert

Maar ook automobilisten schijnen bedreigt te worden. Sleuren ze mij dan uit de auto en eten mijn lunchpakketje op? Nee, tijdens het plotseling oversteken van de herten bedreigen de herten en passant de automobilisten en ja nu komt het: door dood te gaan of afgemaakt te moeten worden. Dat veroorzaakt angst en stress.... onder de automobilisten!! Het moet toch niet gekker worden. Straks volgt in de damhertenbronst code rood, omdat er een hert een wandelaar intimiderend aankijkt met een woeste blik.

Regiodirecteur voor Utrecht en Noord-Holland van Natuurmonumenten Krijn Jan Provoost is het eens met het besluit van de Natuurraad: “Als andere soorten in het gedrang komen, moet je wat doen.” Neem van mij aan het soort Mens komt niet in het gedrang en zal niet op de lijst van bedreigde soorten komen te staan, maar zal eerder op de lijst van bedreigende soorten thuishoren en niet het damhert. Wat is het volgende dier wat als bedreigende wordt gezien? Gaggelende ganzen, kriebelende mieren, kwakkende eenden, zoemende muggen?