De laatste jaren is er een stijgende lijn waarneembaar in het aantal geconstateerde gevallen van stroperij. In 2011 zijn tot nu toe al 3500 geregistreerde gevallen bekend, 25% meer dan in 2009. Het toezicht is sterk verminderd en de opbrengsten zijn opgelopen tot honderden euro's voor een geschoten hert.

Herten- of reeënvlees wordt voor € 25,- per kilo in de winkels aangeboden met uitschieters tot meer dan  € 40,- per kilo voor een biefstuk van hert of ree. Het blijkt dus lucratief voor de stropers te zijn om zelf in het bos te "winkelen" voor eigen pot, voor de familie of bevriend restaurant.

De veldpolitie is in 1993 afgeschaft en het aantal groene BOA's loopt door bezuinigingen de laatste jaren sterk terug tot slechts 400 BOA's. Door het ontbreken van toezicht en opsporing hebben de stropers vrijspel gekregen. In sommige, jachtvrije gebieden is het aantal reeën gehalveerd. Ook worden er illegale wapens gevonden, wildstrikken en aangeschoten wild in jachtvrije gebieden gevonden. Het schijnt het topje van de ijsberg te zijn.  Zie uitzending van EenVandaag

sitestat