Graag informeren wij u over het Schmallenbergvirus (SBV) dat is geassocieerd met aangeboren afwijkingen bij schapenlammeren in Nederland.
Op dit moment is het nog onduidelijk of het Schmallenberg virus wildsoorten die in Nederland voorkomen kan besmetten.

Voor meer informatie verwijzen wij u op dit moment naar de website www.dwhc.nl van het Dutch Wildlife Health Centre te Utrecht. Zij stellen het op prijs om meldingen te ontvangen over geconstateerde afwijkingen bij kalveren van wilde herkauwers.  www.dwhc.nl/project9.html .
Mits binnen één dag na overlijden gebeld wordt, kan het DWHC in overleg met de melder beslissen de dode dieren op te halen voor onderzoek. (tel. 030-2537925).

Het RIVM heeft ook een pagina over dit virus en meldt daarop eventueel nieuwe informatie. Op basis van beschikbare gegevens die tot nu toe voor handen zijn, lijkt de kans op infectie van mensen met dit virus buitengewoon gering. Bron: www.rivm.nl

Het advies blijft om bij contact met eventueel besmette dieren handschoenen te dragen en de gebruikelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Op dit moment wordt nog gewerkt aan een systeem voor landelijke monitoring. Zodra dat systeem gereed is en geïntroduceerd wordt, zullen wij u daarover berichten.

Over deze berichtgeving heeft afstemming plaatsgevonden tussen de organisaties die samenwerken in het overlegplatform Landelijk Overleg Faunabeheer (LOFB). Dit zijn de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, Vereniging Het Reewild, Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, Vereniging Wildbeheer Veluwe en Vereniging Het Edelhert.