Vogelenzang - Buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennermerland mag voorlopig geen damherten geschoten worden. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming.

De provincie Noord-Holland had toestemming gegeven voor het afschieten van damherten die buiten hun natuurlijk leefgebied komen. De dieren veroorzaken de laatste jaren volgens de provincie steeds vaker schade.

Vooral de landbouw heeft last van damherten. Ze vernielen bloembollen en bloemzaad. Ook zijn er steeds vaker aanrijdingen met damherten. Volgens de Faunabescherming was het besluit van de provincie slecht onderbouwd met cijfers. De rechtbank is het daarmee eens.

De bestuursrechter vindt het afschieten van damherten een ultiem besluit. Volgens hem zijn er ook nog andere maatregelen te bedenken om de overlast tegen te gaan. Daarom moet eerst worden onderzocht of bijvoorbeeld hogere rasters helpen om te voorkomen dat damherten hun leefgebied verlaten.

Raster tegen de damherten.
Opmerkelijk is dat door de omliggende gemeentes jarenlang de realisatie van het raster vertraagd is en nu juist ook in die gemeentes geklaagd wordt over der overlast door de damherten.

Met de provincie heeft Amsterdam nu afgesproken dat de overlast na het plaatsen van de rasters opnieuw zal worden onderzocht. Als blijkt dat die niet substantieel is verminderd, zal de gemeente Amsterdam, die verantwoordelijk is voor het beheer van het natuurgebied, tot 'actief beheer' overgaan.