Epe - Vandaag opening en open dag op het nieuwe wildviaduct Jac. Thijssen over de A12. Belangstellenden kunnen tussen 11:00 en 16:00 uur een kijkje nemen op het viaduct.

Rondom de ecoducten zijn rustgebieden gecreëerd. Vandaag wandel je daar doorheen op weg naar het ecoduct. Daar staan boswachters klaar die van alles kunnen vertellen. Bijvoorbeeld over de dieren die naar verwachting gebruik zullen maken van het ecoduct. Wat er is gedaan om het voor verschillende dieren aantrekkelijk te maken om een ecoduct over te steken of hoe dieren het ecoduct kunnen vinden. De wandelroute loopt een stukje door rustgebied en gaat van de gebaande paden af. Het ecoduct is daardoor niet bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Ecoducten worden gebouwd zodat grote en kleine dieren veilig kunnen oversteken, hun leefgebied kunnen vergroten en de uitwisseling tussen de dieren mogelijk blijft. Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland bouwen in samenwerking met ProRail zes ecoducten op de Veluwe. Natuurmonumenten is bij drie van deze ecoducten betrokken. Met de bouw van deze ecoducten wordt weer een beetje rechtgezet wat in het verleden is misgegaan. Oude verbindingen die door bebouwing en de aanleg van wegen en spoorlijnen zijn verdwenen, worden weer hersteld, Wilde zwijnen zullen (nog) niet over het Jac. P. Thijsse ecoduct gaan.

Doelen

In de periode 2009-2012 realiseert Rijkswaterstaat in samenwerking met ProRail en de provincie Gelderland zes ecoducten op de Veluwe, twee op de Utrechtse Heuvelrug en een op de Sallandse Heuvelrug. Ecoduct Jac. P. Thijse, op de A12 ter hoogte van Ede (km. 118.3), heeft als doel:

  • aanwezige diersoorten een beschermde oversteek te bieden over de A12 naar natuurgebied de Planken Wambuis aan de noordkant en natuurontwikkelingsgebied de Reijerscamp aan de zuidzijde van de A12
  • ecologische versnippering te verminderen en ervoor te zorgen dat geïsoleerde leefgebieden blijvend met elkaar worden verbonden