De Steeg - Voorheen waren de Faunadagen bekend onder de namen 'Geweiententoonstelling' of 'Trofeeëntentoonstelling'. Die namen dekten de inhoud niet meer vanaf het moment dat de twee dagen op Kasteel Middachten georganiseerd werden. Naast de verantwoording die d.m.v. de keuring werd afgelegd voor het geschoten wild is er méér. Er worden outdoor-kleding en handige accessoires voor de jacht verkocht. Slagerij ter Weele is aanwezig met de uitgebreide mogelijkheid om wild te proeven en/of gelijk een portie ervan mee te nemen. Maar vooral de informatieverstrekking omtrent wild, jacht, beheer, opleidingen, zweethonden, valwild, wildakkers enz. vormt een belangrijke pijler tijdens deze twee dagen.
Vrijdagavond, 27 maart 2015, sprak Peter van den Tweel, directeur van Geldersch Landschap (GL) de aanwezigen toe: 'GL waardeert de jagers voor hun inzet en expertise. Het beleid van het GL is zo, dat de edelherten zoveel met rust worden gelaten in de kerngebieden en dat het afschot zoveel mogelijk aan de randen van de natuurgebieden dient te geschieden. Hierdoor zal de wildzichtbaarheid toenemen en het wild zal ook op de open vlakte te zien zijn. Daarbij is ook in ogenschouw genomen dat het beheer van een gebied niet tot last mag zijn van de buren.'
De jachthoorblazers van WBE Gendringen-Bergh bliezen een aantal jachtsignalen alvorens het publiek de kelders van het kasteel kon betreden om de tentoonstelling te bezoeken.
Mede-organisator Ger Verwoerd geeft uitleg aan Peter van den Tweel en Graaf Franz zu Ortenburg.
Natuurlijk was ook de infostand van VhE aanwezig met Wilma Vree en Ronald Risseeuw.
Gerrit ter Weele laat velen kennis maken met de heerlijke producten uit de slagerij, zoals gerookte hertenham, vele soorten worst en hert/zwijnstoofpot.
Herman ter Weele weet wat lekker is en eet tussen het bereiden van de broodjes worst en warme ham door er zelf een. (Beweeg de cursor naar de foto en terug)
Oja, en natuurlijk de trofeeën....
Dat er verschillen zijn in de lichaams- en geweiopbouw bij de herten in verschillende gebieden (rust en voedsel) is bekend. Maar ook in één gebied kunnen de herten aanmerkelijke verschillen vertonen. De herten in NP de Hoge Veluwe zijn van jongsaf aan bekend en daardoor ook hun leeftijd.
Dit hert, 'De Bako' genaamd, is vier jaar geworden. Zijn indrukwekkende gewei is ook voor de Hoge Veluwe imposant. Hij is tijdens de bronst aan zijn einde gekomen, doordat hij geforkeld is door een rivaal. Tja, wel een gigantisch gewei, maar nog niet de ervaring die je erbij zou verwachten en dat werd hem noodlottig. Met een blauwe punt beoordeeld (valwild). Zonde van dit mooie hert(egewei), dat we liever in de natuur zien, dan aan de muur.
Hierboven het gewei van 'De Miezer'. Zijn naam slaat op zijn miezerige geweiontwikkeling. Het hert zelf woog levend ca. 180 kg, is vier jaar oud geworden en is op grond van populatiebeheer als juist afschot beoordeeld (groene punt).