In een gebied waar niet meer geschoten wordt op herten en reeën ontstaat een nieuw natuurlijk evenwicht, maar daar is wel een wolf voor nodig en de dieren moeten kunnen zwerven. Aldus Natuurmonumenten (NM). NM komt naar buiten met een aankondiging dat zolang er geen wolven leven in Nederland en de dieren niet vrij kunnen rondzwerven het niet mogelijk is om de jacht af te schaffen.

deelerwoud roedel

Deze conclusie trekt de natuurorganisatie nadat er 15 jaar niet is gejaagd in het Deelerwoud. Door onderzoek van wetenschappers is komen vaststaan dat het aantal edel- en damherten gigantisch is toegenomen en dat reeën er daardoor niet meer kunnen bestaan. De populatie damherten is vooral aan enorme groei onderhevig. NM blijft wel volhouden dat er nog geen overlast is zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). De reeën zijn vrijwel verdreven uit het gebied. De grote herten verdrijven ze, het voedsel dat reeën eten is niet meer beschikbaar. Het experiment liep vanaf 2001, toen was het nog de bedoeling dat alle hekken op de Veluwe zouden verdwijnen aldus de organisatie. Volgens de organisatie is dat niet gebeurd.

 

De VhE vind het niet al te hoog laten oplopen van de populatie een goede beslissing. De vereniging weet echter wel dat de rasters die er nog staan overwegend om de autowegen staan, dit om ongelukken te voorkomen. De rasters die tussen de gebieden staan hebben overwegend allemaal in- en uitsprongen, zodat de dieren vrij van het ene naar het andere gebied kunnen trekken. Hier is echter niet iedere buur even gelukkig mee. Daarnaast zijn de gebieden aan weerszijden van snelwegen verbonden door ecoducten, hierdoor kunnen de herten ook van oost naar west vrij bewegen. Ook rond de Kroondomeinen zijn inmiddels veel rasters weg. 

In een artikel in het blad 'De Jager' had directeur Van der Tweel al voorzichtig aangekondigd dat NM niet zonder jacht kon. In de kern van Deelerwoud en NP De Veluwezoom blijfven nog wel afschotvrije zones, maar in een schil om beide gebieden wordt het wild sinds dit jaar intensief bejaagd.