Afgelopen zaterdag gingen de cursisten van de korte grofwildcursus voor de tweede keer op excursie. Deze excursie of veldles werd gehouden in het voormalige Staatswildreservaat. Vanuit dit gebied is de edelhertenstand weer op peil gebracht in de jaren '50. Cursusleider Rob Schuitemaker van Stichting Natuurvoorlichting Veluwe leidde de cursisten rond in het het gebied dat tegenwoordig bekend staat als boswachterij Ugchelen-Hoenderloo van Staatsbosbeheer.

Excursie bij natuurtheater bew

Foto: Ruud van Halsema

De excursie begon met een bezoek aan het natuurtheater van Staatsbosbeheer, afgezien van één persoon die tussen de bomen twee keer een ree zag langslopen werd daar geen wild gezien. De excursie ging verder het gebied in. Cursusleider Schuitemaker heeft veel uitgelegd over het bosbeheer van vroeger en nu. Daarnaast zag hij als eerste een edelhert in de dekking, dit hert is ook door een tweede persoon gezien.

Na een flinke wandeling, waarbij het gelukkig droog bleef, werden ook nog twee wilde zwijnen gespot: een volwassenen en een overloper.

grofwilcursus 16

De eerste excursie die nog hoorde bij de cursus werd gehouden in het Kroondomein in de buurt van Hoog Soeren. Er volgt ook nog een derde veldles of bezoek aan een wildobservatiepost van Stichting Natuurvoorlichting Veluwe in de buurt van Elspeet aan de rand van het Kroondomein.

wop elspeet    wop Elspeet bew

Wilt u nou ook weten wat een overloper is of bent u anderszins geïnteresseerd, dan kunt u zich melden bij de VhE voor de volgende korte grofwildcursus. De korte grofwildcursus wordt weer gehouden zodra het aantal deelnemers voldoende is, dat zou al dit najaar kunnen zijn. Mensen die interesse hebben in de korte grofwildcursus kunnen zich aanmelden bij info@hetedelhert.nl. De cursus is voor leden en niet leden. Kosten bedragen 225,- voor leden en 255,- voor niet leden. Niet leden zijn tevens lid voor een jaar. De cursus bestaat uit vier lessen en drie veldlessen c.q. excursies.