Koe met kalf klein 1

Op deze foto van Jan Ritzer is het stierkalfje te zien dat op zondag 26 mei werd geboren bij de wisenten op de Veluwe nabij Kootwijk. Bij het inbrengen van de dieren was de koe drachtig. Minder vrolijk nieuws was er drie dagen daarvoor. Donderdag 26 mei werd duidelijk dat de wisentstier het niet had overleefd. Het dier werd dood gevonden.

Drie wisenten, een stier en twee koeien waren op 18 april in een afgerasterd deel in een natuurgebied ingebracht. De Stichting Wisent op deVeluwe houdt zich bezig met het inbrengen van de dieren en zal ook later de excursies naar het gebied en de dieren regelen.

De inwoners van het Radio Kootwijk waren niet meteen gecharmeerd van de komst van de dieren. Ze hebben de komst dan ook nog een tijdje tegen gehouden.De inwoners waren bang dat er enorme drukte op af zou komen.

De Stichting Wisent op de Veluwe wil de Veluwe wilder en levendiger te maken. De dieren zijn en blijven eigendom van de Rewilding Europe. Staatsbosbeheer stelt het terrein beschikbaar. De dieren krijgen zo'n 400 ha tot hun beschikking. De dieren zitten nu nog in een klein centraal deel van het gebied. Het was de bedoeling over enige tijd de kudde uit te breiden en daarna de dieren de beschikking te geven over het hele gebied. Daarna zullen er excursies naartoe worden gehouden. De stichting wil meewerken aan de instanthouding van de bedreigde diersoort.