Soms denk je: wanneer wordt het nu hoogbronst? Het is toch al eind september geweest? Dit is tot nog toe toch al een beetje een rare bronst geweest. Hij kabbelde maar en kabbelde maar. Misschien door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd?

Bas 1

Begin deze week was het toch eindelijk en duidelijk wel zover: 's Ochtends al volop herten in de heide zien burlen, drijven, beslaan en vechten. En tot laat in de ochtend bleven ze op de heide. 

En als ze dan de heide afgaan, dan burlt het maar door in de dekking, het gaat de hele dag door. Dan is het duidelijk: het is hoogbronst!

Bas 3

En dan kun je dus hebben dat - vrij onverwachts - aan het eind van de ochtend een hert aan komt lopen met een hinde. Recht op je af, of het ze niets kan schelen (dat doet het ze dan ook niet echt volgens mij). Het hert heeft klaarblijkelijk gevochten, want het vel bij zijn bek is goed uitgescheurd. De klodders bloed en slijm blijven komen.

Bas 4

Maar hij heeft de bronstige hinde klaarblijkelijk weten te behouden, want om haar was het vast te doen geweest. Keer op keer probeert hij de hinde te beslaan. Daarbij geen acht slaande op onze aanwezigheid, zelfs de hinde kon dat weinig interesseren.

Bas 5

Zodoende konden we vanaf het pad bijna een uur lang dit bronstgedrag aanschouwen en vastleggen.

Bas 6

Heerlijke momenten zijn dat!