Wetenschappers van Massachusetts University hebben de uitgestorven gewaande Bactrische edelherten in Afghanistan ontdekt, zo is te lezen op de Zwitserse site Naturschutz. De Bactrische edelherten zijn ook bekend als het Afghaans edelhert. De ontdekking was al eind 2013, ze hebben dit echter onlangs naar buiten gebracht. Deze Afghaanse edelherten hebben, naar nu blijkt, in Afghanistan twee oorlogen overleefd. Tijdens de oorlog werden de dieren veel bejaagd om als voedsel te dienen. In feite was hetzelfde op de Veluwe aan de hand in de tweede Wereldoorlog.

Het Afghaanse edelhert was de laatste keer gezien in de jaren zeventig in het noorden van Afghanistan. Er zijn nu 120 exemplaren geteld en men wil dat de dieren beschermd gaan worden. Echter door meer dan vier decennia politieke onrust is de kennis van de natuur in het gebied vrij beperkt.

De Afghaanse edelherten zijn inheems in Centraal-Azië. Oorspronkelijk leefden ze in Turkmenistan, in de regio Amu Darya, in de driehoek Afghanisatan, Oezbekistan en Tadzjikistan. Het Afghaans edelhert is een ondersoort van de Cervus Elaphus, the Red Deer ofwel het Edelhert.