Herten Brabant 1

'Edelhert terug in Brabant' met die woorden opent het persbericht van Brabants Landschap (BL) de inbreng van dertien edelherten (vier herten en negen hindes) uit Frankrijk naar natuurgebied Het Groene Woud. Enkele jaren al is BL ermee bezig om de dieren weer te kunnen uitzetten in het gebied van 300 ha gelegen in Het Scheeken. Natuurlijk ondersteunen wij de herintroductie van edelherten in verschillende gebieden, maar we zijn ook kritisch.

Jan Baan directeur van het Brabants Landschap: “De terugkeer van het edelhert is de kroon op ons werk in Het Groene Woud. Door jarenlange aankoop, beheer en ontwikkeling van de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen is hier het grootste landschapsreservaat van Brabant ontstaan. Een natuurgebied van bijzondere natte bossen op rijke grond met overgangen van bos naar grasland, waar het edelhert zich van oorsprong thuis voelt. De terugkeer van het edelhert in Brabant levert niet alleen winst op voor de natuur, maar ook voor de regio.”

Herten Brabant 2

En dat is natuurlijk zo. De recreatie zal het toejuichen dat edelherten in het gebied lopen, die verheugen zich op de excursies die gehouden kunnen worden en zien daarmee een extra mooie magneet voor toerisme in het gebied. Er is veel tijd een aandacht besteed om draagvlak te creëren voor deze herten. Dus praten met de buurt over de plannen. Op dit moment staan de dieren nog in een omrasterd gebied.

Vereniging het Edelhert heeft wel de hoop aan de directie van BL uitgesproken dat de dieren in de toekomst vrij kunnen leven, zonder rasters en dat de stand goed in de gaten gehouden gaat worden, zodat er niet een nieuw probleem ontstaat in Brabant met een uit de hand lopende populatie. Want als je weet dat een populatie zich elke drie jaar verdubbelt, dan kun je uitrekenen hoelang zoiets duurt. Er is ons echter verzekerd dat het de bedoeling is voor de herten in de toekomst het leefgebied te vergroten en uiteindelijk een vrije populatie te realiseren. Alles in overleg met de streek. De populatie gaat dus gemonitord worden, als de het aantal dieren te groot wordt voor het gebied gaan ze beheerd worden door afschot.

De woorden van KNJV-directeur Laurens Hoedemaker op twitter: '13 edelherten in een omheind perceel van 300 ha is toch gewoon een hertenfarm met gehouden dieren?' zijn daarmee juist, maar dit is de eerste fase in het proces van een vrije populatie, zo wordt ons verzekerd.

Voor het vrij laten van de populatie zal er instemming van de omliggende boeren moeten komen. Deze toestemming komt er alleen als er een goede schaderegeling worden afgesproken. De onkosten zullen dan vergoed moeten gaan worden. Wat in het Weerterbos niet gelukt is hopen we dat in het Brabantse Landsschap wel gaat lukken.