BL onthulling infopaneel

De terugkeer van het edelhert in het Groene Woud werd zaterdag 1 april 2017 luister bij gezet door de onthulling van een informatiepaneel over het edelhert. Voorzitter Linthorst heeft bij deze gelegenheid aan Jan Baan, directeur van het Brabants Landschap, namens Vereniging het Edelhert een litho van Hans Bulder overhandigd en een dvd over het Edelhert.

BL overhandiging   BL litho

In zijn openingswoord gaf Jan Baan duidelijk aan op welke voorwaarden het Brabants Landschap het introduceren van het Edelhert wilde vormgeven. Baan verduidelijkte dat herten hier alleen gehouden kunnen worden als er akkoord is over een vooraf omschreven vorm van beheer en dat het zeker niet moet op de wijze zoals in de Oostvaardersplassen, hier wilde het Brabants Landschap heel duidelijk over zijn. Geen verborgen agenda en consensus met de omwonenden. Het Brabants Landschap werd hierin voor 100% gesteund door het Limburgs Landschap.

BL excursie 1 kln   BL excursie 2

De groep edelherten die in dit gebied is geplaatst bestaat uit vier herten en negen hindes, die een gebied van 300 hectare tot hun beschikking hebben. In de toekomst wil het Brabants Landschap het gebied dat ter beschikking staat aan de dieren uitbreiden tot 6000 hectare. Daar kan dan een grotere populatie herten leven zonder rasters.

Na een wandeling door een prachtig gebied, helaas geen herten gezien, werd de dag besloten met een lunch. Wij zijn er van overtuigd dat in de toekomst een grotere populatie herten hun weg zal vinden in het Groene Woud, een zeer geschikt biotoop voor onze edelherten.

Een bezoek aan het Groene Woud is zeker de moeite waard!

BL natuurbrug Groene Woud breed kln