herten wei koeien   

 

Provincie Gelderland wil de voorwaarden bij meldingen voor wildschade veranderen. Op dit moment moeten de boeren een behandelbedrag van 300,- betalen als ze wildschade melden om hun claim in behandeling te krijgen. Afgelopen woensdagavond pleitte boerin Eefje Meihuizen uit Leuvenum bij de Provinciale Staten van Gelderland om daar iets aan te doen. Vorig jaar had het bedrijf meerdere schades, volgens Meihuizen kostte dat het bedrijf 1500 euro aan behandelkosten.

De Provinciale Staten is niet gelukkig met het bedrag dat boeren moeten betalen voordat een schade in behandeling wordt genomen. Een ruime meerderheid van de partijen vroeg verantwoordelijk gedeputeerde Van Dijk om daar iets aan te doen.

Volgens de gedeputeerde is het bedrag jaren geleden ingesteld om het aantal claims terug te brengen. Van Dijk: “Het behandelbedrag was nodig, want er waren veel claims en uiteindelijk werden er maar weinig toegekend.” Het idee is nu om een soort statiegeldsysteem in te voeren. Boeren die een terechte claim indienen krijgen dan hun geld terug. De gedeputeerde wil in overleg met alle provincies kijken of er zo'n statiegeldsysteem kan komen.

Een ander deel van het probleem voor de boeren is het aantal wilde dieren. Over de aanpak van dat probleem spreekt de provincie later dit jaar.

 

 herten wei rodondendrons