vallende stang 1

Begin februari kan het gebeuren. De stangen van de edelherten gaan loszitten en bij een onverwachte beweging kunnen ze vallen. Bij edelherten valt ieder jaar in de late winter het gewei eraf waarna het in een maand of drie weer volledig opnieuw wordt opgezet (aangroeit). Een prachtig natuurverschijnsel. Wanneer het gebeurt weet natuurlijk niemand, maar als fotograaf ga je dan toch graag even de natuur in. Er zijn weinig foto's van het moment waarop de stang valt en als je dat kunt vastleggen dan heb je echt geluk.

Dinant van Weij ging zondag 11 februari in de middag naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hij weet dat de boswachters in deze tijd de herten voeren omdat daarbij reuring ontstaat in het roedel en de stangen kunnen vallen en dat maakt het voor de boswachters dan weer een stuk gemakkelijker om de stangen te verzamelen.

vallende stang 2   vallende stang 3

Op een goed moment ziet Dinant het roedel edelherten het veld op lopen waarbij een hert nog maar een stang had: “Ik zag ook dat een ander hert hem aantikte”, aldus Dinant van Weij. “Dus snel een serie foto's gemaakt en ik zag inderdaad de stang vallen. En het moment is op de foto te zien. Nadat de stang eraf was gevallen liep het hert verdwaasd weg van het roedel.” Van Weij is tevreden met zijn foto's. “Ik ging er niet speciaal voor maar het is wel de tijd dat ze afwerpen. Dus toen ik daar was en deze foto's heb kunnen maken was ik wel blij.”

vallende stang 4   vallende stang 5

De boswachter stond op gepaste afstand met de auto en haalde later de stang op. Van Weij: “Die foto moest ik natuurlijk ook even maken. Het was voor mij een hele ervaring om deze serie te kunnen fotograferen.”