Zoals de meesten misschien wel weten hebben wij sinds 12 april 2016 Wisenten op de Veluwe, 11 juli 2017 heeft hiervan ook een verhaal gestaan op deze site. Waarin verteld werd dat er 2 wisenten uit Polen, een stier en een koe, onze 3 wisenten kwamen vergezellen.
Een aantal leden van vereniging het edelhert zijn zelfs afgelopen juni mee geweest met een zeer geslaagde excursie naar de wisenten. Waarbij we de wisenten van zeer dichtbij konden meemaken. Er werd toen al stilletjes gehoopt dat de oudste koe misschien drachtig zou zijn. Dat zou erg mooi zijn, want een koe uit Duitsland gedekt door de stier uit Polen!!
Het algemene verhaal is dat een koe geslachtsrijp is na drie of vier jaar. Een stier ongeveer na vier jaar. De bronsttijd valt in augustus en september. De mannetjes voegen zich dan bij de vrouwelijke kuddes en strijden om een vrouwtje. Na een dracht van 41 weken werpt de wisentkoe in mei-juni één of twee kalveren. Wanneer er meerdere kalfjes in een kudde zijn, worden deze in een soort ‘crèche’ grootgebracht met een ouder dier als oppas.
Vlak voor de geboorte trekt de moederkoe zich terug uit de groep en werpt daar het kalf. Na een week is het sterk genoeg om met de kudde mee te lopen en dan sluiten moeder en kalf zich weer bij de kudde aan. Vrouwelijke kalfjes blijven in de kudde; wanneer deze te groot is geworden splitst een oude koe zich met haar nakomelingen af en sticht een nieuwe kudde. Mannelijke kalfjes verlaten in hun pubertijd de kudde. Wisenten worden rond 25 jaar oud.
Hier op de Veluwe ging dat toch wel iets anders. De stier is namelijk ongeveer 3 jaar oud en ikzelf had enige pogingen tot dekken meegemaakt en kunnen filmen, wanneer dit geen geslaagde dekkingen zijn dan komen er na een week of 3 weer nieuwe pogingen. Er ontstond toch enige twijfel want mei-juni was er nog niks en de oudste koe vertoonde uiterlijk ook niet hele duidelijke tekenen. Wel zagen we dat de wisenten op een gegeven moment een vrij dicht bebost gebied verbleven waar ze daarvoor nooit waren. Ook zagen we wat andere dingen in de kudde veranderen, zodat we het vermoeden hadden dat er toch wat stond te gebeuren. Zondag 29 juli was ik aan de beurt om te monitoren. De kudde wisenten kon ik niet goed vinden, zeker ook omdat je gepaste afstand moet houden en in het dichte bos overloop je ze natuurlijk zo. Wel zag ik met mijn collega sporen van 1 wisent die het pad over gestoken was en even later de Poolse stier. Hierop zijn er maandag opnieuw vrijwilligers op zoek gegaan en die zagen toen een kalf bij de kudde. Yeahh!!! Zo mooi dit is het tweede kalfje hier op de Veluwe. De dagen erna zijn we wat vaker naartoe geweest om te kijken of alles goed ging met het kalfje en bofte ik toen ze na lang wachten het bos uit kwamen en ik het kalfje op de foto kon zetten. Aan de hand van die foto denkt men dat het een stiertje is. Ook kun je als je het kalfje ziet plassen bepalen of het een mannetje of vrouwtje is. We houden het voor nu op een stiertje.
Het kalf maakt het uitstekend, het gaat goed mee met de kudde!
Wilt u ook graag de wisenten en het kalfje bezoeken dat kan onder begeleiding van een gids. U gaat dan twee uur lang het veld in op zoek naar de wisenten en u komt zelfs bij het natuurgebied de Gerritsfles. Reserveren kunt u op de site: wisentopdeveluwe.nl
Een van de eerste filmpjes van het kalfje kunt u hier zien. https://youtu.be/0azd4iDXXIA
Bij wisent op de Veluwe ben ik vrijwilliger en ik monitor en raster en ik ben gids bij de wisenten.
Yvonne Verhoef. Yvonne Verhoef