kl Ome Cor 18 febr 2017 Epe 02 2

De nestor binnen de groep rasteraars, ome Cor (Cor van Bergeijk voor niet rasteraars) was sinds circa 1996 een trouwe deelnemer van de rasterploeg. Alleen tijdens zijn vele buitenlandse reizen moest hij verstek laten gaan. In februari van dit jaar was hij erop 87-jarige leeftijd nog bij in Epe en heeft hij na afloop van die klus zich nog vermaakt met de lammetjes van de stichting schaapskudde Epe-Heerde. Enkele weken later kreeg hij een lichte beroerte, waarvan hij redelijk herstelde, doch te weinig om nog te blijven rasteren. Bedroefd meldde hij begin mei aan Henk dat hij moest stoppen met deze voor hem belangrijke activiteit. Dit konden we binnen de rasterploeg niet stilletjes voorbij laten gaan. Daarom was ome Cor uitgenodigd om op 18 augustus aan te schuiven aan de lunch tijdens onze 9de dag van de inmiddels 12 km lange beveiligingsklus in het Kroondomein. Zijn nicht Marieke nam hierbij het vervoer voor haar rekening, want ome Cor mag niet meer rijden.

Vanwege dit afscheid was er bij aanvang van de klus een hoge opkomst. Hierbij was voor deze keer ook de secretaris van onze verenging, Nick. Hij had ook een rol in het afscheid tijdens de lunch. Daarover later meer. Maar Nick beperkte zich niet alleen tot de lunch maar maakte van de gelegenheid gebruik om eens de sfeer te proeven bij de rasterploeg. Opmerkelijke afwezige was onze ingeplande voorwerker/krammentrekker Tonny. Hij had zich rond 7 uur afgemeld bij Henk.

De start op deze zonnige dag werd echter vertraagd door een das. Deze lag in gave staat dood langs de Elspeterweg. Diverse rasteraars hadden het dier gezien, doch de fam. Halsema maakte daar een pitstop en meldde dit verkeersslachtoffer via 0900-8844 bij de politie Apeldoorn. Daar zij ook voor de koffie zorgden duurde het even voor wij ons startbakkie konden nuttigen. Dit bakkie werd begeleid door een overheerlijk baksel van Katinka, die het uitdelen ervan vanwege nachtdienst had gedelegeerd aan echtgenoot Ronald. Reden van deze traktatie was hun huwelijk op 15 juni te Mossel.

kl rasterdag Ome Cor 1 kl

Maar tegen half tien trok dan eindelijk het merendeel van de ploeg het veld in om dit stuk van het varkensraster dat door de Motketel loopt te beveiligen. De mogelijke betekenis van het woord Motketel zou 'laagte met humus' zijn, een andere betekenis komt wellicht voort uit het feit dat ooit in bepaalde streken van ons land een zwijn een Mot werd genoemd. Zo zou het een laagte zijn waar zwijnen graag komen. Het betreft hier een vochtig gebied waar diverse bronnen van beekjes ontspringen. Dit gebied was vanaf het begin van deze grote klus in april 2017 te nat om zonder lieslaarzen aan in te gaan werken. De droogte van dit jaar gaf ons mooi de gelegenheid om hier nu aan de slag te gaan. Voorafgaand had de beheerder Willem Fiets gelukkig over een lengte van zeker 500 meter de bramen en houtopslag direct langs en over het raster laten verwijderen. Dat was maar goed ook, want anders hadden we daar niets kunnen doen.

Zoals aangegeven trok het merendeel van de ploeg het veld in. De overige rasteraars reden met de cateringspullen naar het eind van het te beveiligen stuk raster om de Windvang op te zetten en de cateringspullen te installeren. Tegen 11 uur kwamen de eerste werkers via een binnendoorpaadje bij de Windvang. Nou ja, ze waren er niet direct. Eerst moest de fiets van Margriet nog over het raster worden gezet, maar daar zorgde Rob voor. Even later volgde de rest met de auto. Toen iedereen er was stonden er 24 auto’s in het veld. Na deze koffiestop werd de laatste 400 meter van de ruim 1 km aangepakt. Hierbij deed de Motketel zijn naam nog eer aan. Het raster kruiste twee nog met water gevulde smalle beekjes. Daar werd nog menig nat voetje gehaald.

 

Tegen kwart over 12 was de klus afgerond en dat kwam goed uit, want even daarvoor was ome Cor in kleurrijke outfit met Marieke gearriveerd. Hij werd al snel naar een speciaal voor hem neergezette tuinstoel begeleid. Nadat even was bijgepraat beet Nick namens het bestuur de spits af om ome Cor te bedanken voor zijn lange inzet binnen de rasterploeg. Hij bood hem een mooi ingelijste ets van Hans Bulder aan met een speciale stikker erop ter herinnering aan deze dag. Na ome Cor toegesproken te hebben wendde Nick zich tot de hele groep om aan te geven dat hij genoten had van deze werkdag en hij nu met eigen ogen had gezien dat vele handen licht werk maken.

Ome Cor was nog niet geheel bekomen van dit eerste moment waarin hij het centrale middelpunt van de belangstelling was toen ondergetekende het woord nam. Ik belichte enkele markante momenten/gebeurtenissen zoals hoe Cor van Bergeijk ome Cor was geworden. Hij heeft dat te danken aan Marc Carmiggelt en Hans Kroes. Deze heren probeerden andere rasteraars weleens verbaal op de kast te jagen, doch bij Cor lukte dat niet zo. Hij gaf ze repliek met zijn droge humor. Dit waardeerden zij en zo werd hij 'gepromoveerd' tot ome Cor. Ook werden nog een aantal kwajongensstreken van hem belicht, maar die houden we binnen de groep.

kl rasterdag Ome Cor 2 kl

Henk nam daarna het stokje over en onderstreepte zijn markante herinneringen met een aantal ingelijste foto’s op groot formaat. Hij sloot af met het 'overhandigen' van het cadeau. Dat was de mooie tuinstoel waar Cor op zat.

kl rasterdag Ome Cor 4 kl

Daarnaast kreeg hij nog een prachtige bos bloemen. Daarmee was dit gedeelte nog niet klaar, want ook de jongste telg van de groep, Rosalie, had nog wat voor onze nestor en wel een eigen gemaakte tekening. Tenslotte overhandigde José hem nog een eigen gemaakt kunstwerk van een op een rond houten bord ingebrand logo van de vereniging met de datum van deze dag erop.

19 en ter afsluiting een prachtig door José bewerkt dienblad voor onze nestor

Dit geheel maakte niet alleen bij ome Cor wat emoties los, hetgeen duidelijk maakte dat hij voor velen een bijzondere collega in de groep was en zal blijven.

Na dit officiëlere gedeelte kon eindelijk de door José en de cateringploeg verzorgde lunch, bestaande uit een salade en een broodje warme worst, aangesproken worden. Deze dag, waar ook weer veel is bijgepraat, werd afgesloten met een groepsfoto met ome Cor en Rosalie in het middelpunt.

kl rasterdag Ome Cor 3 kl

Voldaan maar ook zichtbaar wat vermoeid vertrok ome Cor uitgezwaaid door de aanwezigen. Nadat ook de cateringspullen waren ingepakt kwam er tegen half drie een einde aan deze markante rasterdag.

kl rasterdag Ome Cor 5 kl

Nieuwe rasteraars zijn nog steeds van harte welkom, liefhebbers kunnen zich melden bij info@hetedelhert.nl, de mail zal dan worden doorgestuurd naar Henk Ruiterkamp.