De 3ezaterdag van de maand is eigenlijk helemaal geen bijzondere dag, het is gewoon de vaste werkdag van de rasterploeg.

Alleen wordt er in januari eigenlijk nooit gewerkt, dan houden we een korte winterslaap om de rest van het jaar weer los te kunnen gaan. Dat beviel tot nu toe goed. Maar op de laatste werkdag van 2019 op Landgoed de Bergelt in Vierhouten kregen we bezoek van het bestuur van de Gem. Stichting Schaapskudde Nunspeet. In 2013 hebben we voor hen op de heide ten noorden van het dorp een paar weilanden omheind met een nieuw zwartwildraster en een overnachtingskraal aangelegd. Dat was toen een karwei van 4 zaterdagen.

Zij kwamen nu met de vraag of wij op korte termijn hun schapenwei op het terrein De Kril in Elspeet wolfwerend wilden maken. Een nieuwe uitdaging, want dit was voor het eerst dat we hier mee te maken kregen. Die korte termijn was een gevolg van de voorwaarden die de Gem. Nunspeet stelde aan het gebruik van het terrein.

Na intern overleg besloten we onze januari-stop voor een keer op te offeren en te inventariseren hoeveel animo er leefde onder de leden om op 18 januari naar Elspeet te trekken. Dat bleken er 17 te zijn, ruim voldoende om dit karwei rond te zetten.

Henk Rtrkmp 1   Henk Rtrkmp 2

Om het raster wolfbestendig te maken brachten we drie elektrische draden aan rond het gehele perceel. De onderste staaldraad op 20 cm hoogte, de tweede op 70 cm, en de bovenste werd een blauw stroomvoerend lint op 1.30m hoogte. Het vergde wel systematisch werken, zodat we elkaar niet voor de voeten zouden lopen, maar door naar 2 zijden te beginnen ging alles lekker vlot.

Henk Rtrkmp 3

Bij de lunch zitten ook de voorzitter (3e v rechts) en secretaris (5e v rechts).

De Stichting zorgde voor koffie rond half elf en voor een lunch met broodjes en heerlijke soep. Na de lunch maakten we het werk af. Intussen is er opnieuw contact met een gemeentelijke schapenhouder over het buiten houden van Isegrim. We hebben de smaak te pakken!

Uiteindelijk was het toch een bijzondere dag…

Foto's: Jan Schipper, Piet Bloemerts, Ronal Goyaerts.