2024 2 Vrijwilligersdag 1 Janoh kln

Op zaterdag 8 juni worden alle vrijwilligers van de vereniging ontvangen op Emma’s Oord, een aangename ambiance in het Kroondomein. Voorzitter Leyssius opent de dag met enkele woorden over het Kroondomein waar herten en zwijnen te maken hebben met de wolf. En waar nog steeds geen vermindering van de stand plaatsvindt, wel gedrag wat zich aanpast. Leyssius: “We zijn hier lekker buiten en van buiten zijn is aangetoond dat je daar gezonder van wordt. Blijf zo lang mogelijk bezig en probeer de jeugd mee te nemen, de vereniging heeft er baat bij als we groeien, want als partij zijn we interessanter als we groter zijn.” Deze dag is een cadeautje voor de vrijwilligers van de vereniging, aldus de voorzitter: “Vandaag is een dag voor u! Hennie heeft deze dag tot in de puntjes georganiseerd. Rob komt zo om de wandeling begeleiden en daarna hebben we nog een hapje van Ter Weele, dus, fijne dag samen!”

Na de koffie en gebak volgt de traditionele wandeling, onder leiding van Rob Schuitemaker. Het Kroondomein is 10.500 ha horen we. Je ziet hier gemengd bos met onder andere eiken, dennen en berken. We zien wel opmerkelijk iets, er is op dit stukje geen begrazing van roodwild, alleen reewild. Zwartwild is er ook niet. Deze gebieden zijn uitgerasterd. We zitten hier op de top van de stuwwallen met rijke grond. Bovenop de stuwwallen, met minder mineralen in de bomen dus naaldbomen en heidevelden. Op Het Loo hangen schilderijen van vroeger met een koetje over de vlaktes, allemaal vlaktes waar geen boom te zien is. 

2024 2 Vrijwilligersdag 2 Janoh kln

We houden halt bij de Wilhelminaden, de boom is 150 jr oud. Rob memoreert de tijd toen de combinatie Beatrix en rentmeester Kuper ervoor zorgde dat de wildstand naar beneden werd gebracht en het beheer werd veranderd in natuurvolgend bosbeheer. De tijd dat er brood, pulp en ander voer werden gevoerd was hiermee voorbij. Na deze omwenteling ging de wildstand omlaag, de dieren moesten het doen met het natuurlijke voedselaanbod. Daarna volgde de invoering van de natuur- en milieuwet en mocht er niet meer worden bijgevoerd, maar het Kroondomein was er toen al klaar voor. De term natuurvolgend bosbeheer die je nu vaker hoort, komt hier vandaan. In een eerder nummer van dit tijdschrift (2018-3) is Kuper daarover aan het woord geweest. 

Afschot vindt hier in een korte periode plaats, tussen september en december. In de publieke opinie wordt wel gezegd dat de Koninklijke familie hier schiet, maar dat gebeurt slechts heel zelden. Het afschot wordt gedaan door de faunabeheerders volgens alle regels die ook elders gelden. 

2024 2 Vrijwilligersdag 3 Janoh kln

Rob laat nog een hulstboompje zien waar door reeën aan gegeten is en waar je aan kunt zien dat er geen roodwild zit, omdat de hulst boven het vraatlijntje weer kan doorgroeien. 

Koning-stadhouder Willem III was 1685 ooit op zoek naar een locatie voor een paleis, het Oude Loo, jachthuis, was al in eigendom. Men wilde een waterleiding aanleggen, en vanaf de bron is dat toen met buizen naar hier geleid, wel 6 km lang. Van de hoger gelegen gronden naar beneden toe. Uiteindelijk hadden ze met die druk een fonteinen die 13 meter hoog spoot. Dat was belangrijk want dat was net iets hoger dan in de tuinen van Versailles. Het Oude Loo is te bekijken in de maand mei, dan is het gebied eromheen opengesteld. De tijd waarin de azalea’s en de rododendrons bloeien. 

De dag werd afgesloten met een voortreffelijke barbeque van Ter Weelen.

2024 2 Vrijwilligersdag 4 Janoh kln