Image

Op Hemelvaartsdag is er een Activiteitendag gehhouden bij de schaapskooi Boeschoten in het Speulderbos aan de Hoge Boeschoterweg tussen Voorthuizen en Garderen. Belangstellenden konden gratis deelnemen aan allerlei buitenactiviteiten en excursies. Natuurlijk was Veluws Hert stand/winkel ook aanwezig.

Image

Kinderen hebben voorrang op de Activiteitendag. Er zijn diverse activiteiten speciaal voor hen en waardoor ze meer te weten komen over de natuur en wat daar allemaal te beleven valt. Ze kunnen op excursie met de boswachter, een tochtje maken in een huifkar, op een luchtbed springen, kijken naar een schapenscheerder of luisteren naar verhalen van een kabouterclown met zijn fee.
Hier wordt van een bouwpakket bestaande uit een aantal plankjes een echt vogelhuis door de kinderen zelf getimmerd.
Een beetje timmerhulp van de boswachter of van je eigen vader kon geen kwaad

Image

Er wordt uitleg over verschillende gewassen gegeven, zoals gele mosterd, tarwe, haver, rogge en gerst. Ook een nieuw soort graan, Triticale, een kruising, die eigenschappen van twee granen combineerd. Triticale benadert de hoge opbrengst van tarwe en kan verbouwd worden op armere gronden, zoals voor rogge gebruikelijk is.

Image

Een gezellige drukte om de schaapskooi. De meeste mensen kwamen per fiets.

Image

Bij de WBE Noordwest werden plakjes van een gewei gezaagd, een gaatje erin geboord en een touwje erdoor gestoken. De kinderen stonden er voor in de rij.

Image

Een demonstratie van houtverwerking in het bos; de boom werd omgezaagd, van takken ontdaan in kortere stukken gezaagd en op een stapel gelegd.

Image

Een samenwerkingsverband tussen politie, terreinbeheerders heeft tot een brede verzameling stropersgereedschap geleid. Vangkooitjes voor vogels, palingvallen, lijmtakjes, kruisbogen, strikken, fuiken, netten en vele pootklemmen tonen aan dat stropers nog steeds actief zijn en niet iets is van vroeger. Toezicht en controle in het buitengebied blijft hard nodig.

Image

De politie geeft een demonstratie hoe een verdachte staande wordt gehouden en wat er gebeurd als hij verzet pleegd.

Image

De hond werkt de verdacht tegen de grond

Image

Diverse informatiestands van natuurbescherming- en milieuorganisaties zijn aanwezig zoals SSB, Puttens Hiistorisvh Genootschap, KNNV, het Instituut voor Natuureducatie Barneveld, de Luchtmacht, de Vlinderstichting, de Wildbeheerseenheid, de Bijenvereniging, het Kruudmoesfonds, Stalhouderij Wijnand Hazeleger, Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe, Vereniging Het Veluws Hert, Stichting EBMA Voorthuizen

Image

Last but not least: Het schapenscheren, de wortels van deze activiteitendag