Image

Veluwe - 24 september 2003. Afgelopen maandag is er een jong hert verongelukt in een raster wat de dag ervoor was geplaatst. Het nieuwe raster staat rond een grasperceel wat voorheen door de omwonende herten werd benut.

Hans Tjoonk, opzichter bij het Geldersch Landschap vond dit het in een weiland grenzend aan zijn bosgebied de Scherpenberg, tussen Epe en 't Harde. Op dit weiland kwamen de herten graag grazen. Niet lang geleden liet de eigenaresse het weiland afzetten met een twee meter hoog raster om dienst te doen als uitgestrekte buitenren voot haar honden. De herten bleven er komen. 's Avonds laat, 's nachts en 's ochtends vroeg sprongen de herten over het raster. In deze bronst ging het echter fout. Mogelijk werd het hert opgejaagd door een concurrent of misschien was hij te uitgeput door de bronst om te sprong met succes te maken.

Het lijkt erop dat het hert zonder goed op te letten in het raster is gesprongen en verstrikt is geraakt. In zijn strijd om los te komen het hij zijn nek heeft gebroken. Dat een en andere met grote krachten gepaard is gegaan blijkt uit het feit, dat er meerdere palen uit de grond zijn gerukt en 30 meters gaas losgekomen, gedraaid en opgerold is.