Rasteren nabij De Bron in mei 2007.

De Bron is het mooie witte huisje bij de Zijpenberg op de Veluwezoom. Hier hebben we een aantal jaren geleden de rasters rond de schapenweide beveiligd.

Image

Vanaf 9.00 uur verzamelde zich de rasteraars. De familie Geudeke, die hier woont, ontving ons als ware gasten met lekkere koffie en een koek. Het duurde even voordat iedereen er was, want de routebeschrijving van Henk leidde niet iedereen direct naar het verzamelpunt. Dankzij de mobile telefonie kon de laatste rond kwart voor 10 binnen geloodst worden.

Daar de terreinbeheerder bij aanvang niet aanwezig kon zijn nam Brigitte Geudeke de honneurs waar om een toelichting te geven over de klus.

Image

Rond een oude akker, waar 3 tot 4 jaar gelden het raster is verwijderd, heeft NM weer een raster geplaatst. Ze gaan hier gerst verbouwen om daarmee akkerkruiden te kweken. Nu zijn de zwijnen niet meer welkom, dus een raster eromheen. Echter zonder beveiliging. Dat was dus onze klus (± 1000 m).

Onder prima weersomstandigheden sloegen we aan de slag

Image

We werden door een flink vogelkoor begeleid het eerste half uur. Daarna werd het waarschijnlijk te warm voor ze. Rond 11 uur was er weer koffie, waar al zonnend van werd genoten.

Image

Daarna werd de klus afgerond. Met bijna 25 man was het iets over twaalven gepiept. Op naar de door Brigitte gemaakte groentesoep met verse groente en lekkere gehaktballen. Ze deelde hoogstpersoonlijk de soep uit.

Image

Er is voor de rasterploeg een sponsoring geregeld; we krijgen werkkleding etc. Deze dag konden we de broeken en de bodywarmer passen. Dat leverde mooi taferelen op. De bijbehorende foto's kwamen niet door de censuur, dus blijven achterwegen. Wist je welke maat je nodig had dan gaf je dat door aan Henk.

Image

Na dit intermezzo was er voor de belangstellenden nog een korte excursie, geleid door Brigitte. Ze gaf eerst een korte toelichting,

Image

waarbij ze begon over het wonen in De Bron. 12 jaar geleden is zij daar komen wonen. Ze betrokken het (drink)water uit een bron, vandaar de naam van het huis. Toen de provincie in 1998 diverse peilbuizen in het terrein aanbracht om het grondwater te onderzoeken zijn ze waarschijnlijk door de leemlaag heen geboord. De watertoevoer naar hun woning verminderde drastisch. Dat was aanleiding om het huis aan te sluiten op de waterleiding. Na deze (huiselijke) toelichting volgde een korte wandeling met de nodige toelichting over het terrein en het beheer. De excursie eindigde bij de magnifieke poel nabij hun woning. Deze wordt gevoed door de bron, die sinds een paar maanden weer meer water geeft. Waarschijnlijk slibt het gat in de leemlaag langzaam dicht.
Het water in deze poel is glashelder met veel waterplanten, waaronder al bloeiende waterlelies.

Image

Er zit geen algen/wieren, maar ook geen vis in. Wel duizenden dikkoppen en honderden libellarven. De eerste zijn, als ze kleine kikkertjes worden, een mooie voedselbron voor de vossen. De laatste zijn een welkom aanvulling op het menu voor de ijsvogel. De poel zelf is een prima drink- en zoelplaats voor varkens, herten en reeën. Kortom een klein paradijs.

Na de excursie werd nog even bijgepraat onder het genot van nog een hapje en een drankje. Rond 15.00 uur waren de meeste al weer huiswaarts gekeerd. Het was een prachtig (vakantie)dag, waarbij we ook nog hebben gewerkt.