Zwijnen tellen

Foto: Jan Paulides  

Deze en volgende week vinden de jaarljkse zwijnenteliingen plaats op de Veluwe. In elk van vijf leefgebieden gaan circa 75 man per gebied op pad om vanuit hoogzitten de inventarisatie te dien.

De tellers bestaan uit medewerkers van de faunabeheereenheid, de provincie Gelderland en diverse natuurorganisaties, zoals van Vereniging Het Edelhert.

De telling is nodig om vast te stellen of en hoeveel afschot er vanaf de zomer nodig is. Vorig jaar stonden de zwijnen in het middelpunt van de belangstelling omdat er toen 6000 stuks rondliepen, waar 800 stuks normaal is volgens wetenschappers. De rechter verbood de omstreden drukjacht, omdat de noodzaak ervan niet bewezen was. Uiteindelijk zijn tussen juli vorig jaar en afgelopen februari 4009 zwijnen afgeschoten.

Na de huidige telling bekijkt de faunabeheereenheid hoeveel zwijnen er afgeschoten moeten worden. De provincie Gelderland zal daarvoor een ontheffing voor verlenen, zodat de stand op het gewenste niveau gebracht kan worden. Het afschot op de Veluwe begint in juli.