Brand in ondergrondse schietbaan te Elspeet

door Jan Paulides HEJP

ELSPEET – Op het schietterrein de Berkenhorst aan de Stakenbergweg in Elspeet is zaterdag rond 12:00 uur  brand ontstaan in de ondergrondse schietbaan.

Tijdens het schieten hebben de kruitresten op de grond vlamgevat toen vanuit de loop van een geweer vuur terechtkwam op een tapijt, zegt bestuurslid van de schietvereniging Johan Bronsveld. Op enkele meters afstand van de plek waar de brand ontstond lagen volgens het bestuurslid vijf- tot zesduizend patronen van een klein kaliber, die bij de brand explodeerden. Bronsveld: "Dat aantal lijkt heel veel, maar de explosie van patronen die in aanraking komen met vuur is heel anders dan als ze in een geweer zitten. Het was nu alleen wat geknetter. Aanwezige leden van de schietclub hebben nog geprobeerd het vuur te blussen, maar daar dit niet gelukte meteen lukte, werd de brandweer gealarmeerd.

Foto: Jan Paulides

Met behulp van BOA's werd het omringende bosgebied in een cirkel van 500 meter voor alle zekerheid alsnog afgezet om om te voorkomen dat omstanders door de kogels van exploderende patronen zouden worden getroffen.

Het was volgens loco-burgemeester Harm Westerbroek, van de gemeente Nunspeet wel even schrikken, omdat er ook een dagvoorraad munitie in de bunker was. De brandweer kon echter voorkomen dat de complete voorraad explodeerde.

Foto: Jan Paulides

In een andere bunker op het schietterrein en bij geweermakerij van Rhee, dat op ca. 100 meter afstand ligt lag een grotere voorraad aan munitie. Tijdens de brand is daar geen enkele moment een verhoogd risico ontstaan.

In de Berkenhorst oefenen de faunabeheerders het schieten met kogelgeweren op 50 en 100 meter ten behoeve van het afschot van herten, zwijnen en reeën. Tot april 2006  werd hier ook met hagel op kleiduiven geoefend, maar door de Raad van State is de milieuvergunning van Schietsportvereniging de Berkenhorst vernietigd.

De schietbaan is gelegen in een bosrijk gebied. Hierdoor was er weinig gevaar voor de omgeving.