Terlet - Op 21 november ging onze vrijwilligersgroep aan de slag voor Natuurmonumenten. Aan de parallelweg van de A50 ligt tegenover het Zweefvliegveld Terlet een z.g. quarantaineweide, een terrein waar in geval van besmettelijke veeziektes de grote grazers geisoleerd konden worden , zodat de kans verspreiding van de ziekte verkleind werd. Het bestond uit een aantal naast elkaar liggende weilanden, met daartussen prikkeldraad- of gaasrasters. Ook stond er een houten “kraal” van ongeveer 50 m. doorsnee. Omdat het geheel niet meer in gebruik is, kon alles verwijderd worden, een stevige klus voor onze altijd actieve rasteraars.

Rond 9 uur waren de eerste mensen al ter plekke, en werd onze mooie nieuwe tent (door Andy gesponsord ) opgezet, zodat we in geval van neerslag droog onze boterham konden nuttigen. Dankzij de brede opklaringen werd de tent echter alleen gebruikt door onze cateraars om koffie te zetten en de soep klaar te maken. De zon scheen heerlijk en alle omstandigheden waren optimaal voor een prachtige dag.

Het opruimen van de rasters ging snel, Renee en Cor hadden moeite om het tempo bij te houden met dichtgooien en vasttrappen van de paalgaten. Het afbreken van de kraal kostte meer moeite. Maar door de tomeloze inzet van onze mensen en met behulp van Peter Leenaerts met z’n trekker, ging het geval toch neer. Rond 2 uur was alles opgeruimd: gaas en draad verzameld, en hethout op stapels.

Zo werd het gebied weer toegankelijk voor de grote grazers die op de Terletse Heide lopen. Het heeft nog ruim 4 dagen geduurd voor de Schotse Hooglanders die 100 m.verderop graasden, ontdekt hadden dat het raster weg was. Waarschijnlijk zijn ze toch minder intelligent dan herten.......