Loenen - De rasterploeg van onze vereniging werkt vaak op plekken ver van de bewoonde wereld. Mocht er een ongeval plaatsvinden of iemand onwel worden, dan kan het even duren voor er hulp is. Vooral wanneer iemand hartproblemen krijgt is het heel belangrijk dat er snel opgetreden wordt. Daardoor kwam de gedachte op dat het wel zinvol zou zijn om te beschikken over de juiste apparatuur, waarmee in geval van nood direct geholpen kan worden.

Dit voorjaar kocht onze vereniging  zo’n AED-apparaat,  deels gesponsord door Andy van Ommeren en door de St.Landschapsbeheer Gelderland.  Er bleek veel animo te zijn om de bijbehorende opleiding te volgen. Rasteraar Wouter Boza, in het dagelijks leven anesthesioloog en daarnaast reanimatie /AED- instructeur, bood aan om een aantal mensen op te leiden. Maar liefst 16 rasteraars meldden zich aan.  En afgelopen zaterdag 24 september was het zo ver. We mochten de zaal van Natuurmonumenten in Loenen gebruiken voor deze instructiedag.

Samen met collega Gijs Bosbergen leerde Wouter ons de juiste manier van handelen: eerst reanimeren , daarna de AED toepassen en daarna weer reanimeren tot de professionele hulp er is.

Als binnenkomer hoe het dus niet moet, kregen we een filmpje te zien van Mister Bean, en hoe hij reageerde op iemand met hartproblemen.  Daarna kwam het serieuzere werk. En hoewel het natuurlijk om een ernstige situatie gaat werd er  ook gelachen. Wouter en Gijs wisten ons op een vlotte en toch overtuigende manier in te wijden in de geheimen van het vak. Rond 3 uur had iedere deelnemer de oefenpoppen Kleine Annie en Grote Annie al verschillende malen gereanimeerd, beademd  en AED-schokken toegediend. Na een persoonlijk examen werden we allen waardig bevonden om ons straks als “gecertificeerd hulpverlener” naar de maandelijkse werkplek te begeven.
Toch wel een veilig gevoel….


Kleine Annie geshockt.