Kootwijk - Vorig jaar in juni begonnen we met een echt grote klus, het beveiligen van het zwartwildraster rond de enclave Kootwijk, op verzoek van Staatsbosbeheer. Kootwijk ligt als een groene vlek midden tussen dennebossen, zandverstuivingen, vakantieparken en andere vrijetijds gerelateerde bedrijven. (vooral veel paarden)



Het ging om een lengte van maar liefst 8 kilometer. Nadat het Faunafonds groen licht had gegeven en de nodige euro’s beschikbaar had gesteld, konden we van start gaan.   Voor de nodige afwisseling om niet elke maand maar weer naar Kootwijk af te reizen hadden Piet en ondergetekende  gezorgd voor de nodige variatie, door een aantal keren tussendoor andere project(jes) te doen zoals Elspeet, Tongeren en het Spelderholt.  Zo doende duurde het wat langer voor Kootwijk afgerond werd, maar zaterdag 16 juni, een jaar na aanvang, werden dan toch de laatste draadjes geknoopt.
De weersverwachting was beroerd voor die dag, en iedereen had voorzieningen getroffen voor wateroverlast. Evengoed waren er 30 rasteraars komen opdagen! En zoals we vaak meemaken bleef het gewoon droog, zelfs scheen zo nu en dan de zon!                                                                              

Onze voorzitter Jozef Linthorst was deze morgen aanwezig om Bart Castelein te introduceren. Bart wordt komende herfst als nieuw bestuurslid van de vereniging, contactpersoon tussen bestuur en rasterploeg.  Bart is faunabeheerder bij de gemeente Arnhem en velen van ons kennen Bart nog van een rasterbeveiligingsaktie langs de Hooilaan, toen daar de herten van NM nog mochten mee-eten van de bieten en aardappelen van boer Van Roekel. Dit door ons zo zorgvuldig beveiligde raster is intussen vervangen door een hoog roodwildraster. Zo gaat het soms…

 



Deze laatste werkdag lag ons werkterrein verdeeld over 3 locaties, normaliter zorgen we er voor dat alles zo veel mogelijk op één plaats ligt, maar ditmaal was dat niet mogelijk. Dat betekende dat de ploeg in tweeën gesplitst werd, één groep bewerkte het laatste traject van 500 meter en de andere groep reed van plek naar plek om de laatste stukjes aan elkaar te breien.



Uiteindelijk troffen we elkaar weer bij het raster rond de werkschuur van SSB. Daar beveiligden we nog ongeveer 400 meter en toen was het tijd voor de soep.



Wil en  Héléne hadden een voortreffelijke aspergesoep gebrouwd, en Cees had daarin als “roerganger” ook zijn steentje bijgedragen Samen met de Jägermeister smaakte dat allemaal uitstekend, en de pannen gingen dan ook leeg.                                                                                                                                                 

Omdat werken best leuk is, maar afwisseling ook belangrijk,( zie boven) hadden we voor de middag een afspraak met Andy van Ommeren, onze sponsor, om een bezoek te brengen aan zijn privé museum in Barneveld. Hij heeft daar de voormalige bedrijfshal van hun firma omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte voor zijn talloze wildfoto’s en zijn enorme collectie geprepareerde dieren. We werden met een drankje ontvangen, waarna Andy uitleg gaf over de ontwikkeling van zijn uit de hand gelopen hobby. Ieder was zeer geïnteresseerd in de achtergronden van zijn prachtige verzameling. Al met al een verzameling die nog wel even door zal groeien...


Kootwijk was een mooi project voor ons, al werkend leer je het gebied van alle kanten kennen, je ziet waar de wissels liggen die over het raster leiden, en je hoort bijzonderheden over dit terrein dat zo dicht bij de grote zandverstuivingen ligt. De samenwerking met SBB verliep vlot. Soms moest er even wat langer gezocht worden naar de sleutel van de werkkeet die wel erg goed verstopt lag, maar al met al kijken we met een goed gevoel terug op dit karwei.
Tekst: Henk Ruiterkamp                                                                                                                                Foto’s: Bertus Kelderman