De ledendag 2015 van zaterdag 7 november was een groot succes. Het bestuur heeft met een interessant programma voor zo'n 100 gasten in Ugchelen een uitstekende dag verzorgd.

Na de opening van voorziter Jozef Linthorst krijgt mevrouw Sjakel van Wesemael het woord om over het beheer van wisenten en damherten in de PWN te vertellen. De afkorting PWN stond ooit voor Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland. 

Mevrouw van Wesemael heeft zitting in de directie van het PWN gebied. Dit gebied ligt ten noorden van de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) en ligt tussen de wegen van Overveen naar Bloemendaal aan Zee en van Aerdenhout naar Zandvoort. Het zogenoemde Kraansvlak maakt hier deel van uit. In dit gebied lopen de wisenten in een afgezet gebied, damherten hebben een ruimer terrein. Damherten zijn er ook in de zuidelijker gelegen AWD, maar de keus voor wisenten was echter niet zo vanzelfsprekend.

Vanaf de jaren 400 verdwijnt de wisent uit onze natuur. Als oorzaak hiervan valt vermoedelijk jacht en concurentie van vee aan te wijzen, boeren hebben natuurlijk andere belangen. Een tiental jaren geleden lopen er alleen nog wisenten in reservaten. Bijvoorbeeld in het oerbos van het Poolse Bialowieza is nog een populatie wisenten. Deze populatie groeit van 20 wisenten in 1910 en naar een kleine 3000 nu.

wisenten bielowieza       wisenten kraansvlak

wisenten Bialowieza                                                          wisenten Kraansvlak

Als pilotproject heeft het Kraansvlak in april 2007 eerst zes, daarna nog twee keer drie wisenten ingebracht. De vier jonge stieren die naar het gebied zijn gehaald hebben het niet overleefd. Op dit moment lopen er 19 wisenten. Het gedrag van de wisent verandert wezenlijk als je ze gaat voeren, ze worden dan gevaarlijker voor mensen. Er is dus gekozen om in geen geval de associatie mens-voedsel voor de dieren te leggen. Fotografieexcursies moeten er voor zorgen dat ook fotografen niet gaan jagen op de dieren.

Het belangrijkste is wanneer zo'n project start: maak eerste een visie en daarna een plan. Mevr. Van Wesemael: 'die twee wolven die er misschien ooit gaan komen in Nederland hoef je geen rekening mee te houden, maak dus ook een plan voor afschot, regel dat voor je de populatie binnenhaalt. Waarom zou je niet oogsten.' Interessant feit: als je dieren gaat vangen voor verplaatsing, vang je alleen de zwakste dieren. De sterkere dieren zijn al weg als ze je zien aankomen. De wisenten die in het voorjaar 2016 naar de Veluwe worden gebracht in de buurt van Kootwijk komen uit het Kraansvlak.

In het PWNgebied was er altijd afschot van de damherten en daar zijn nooit problemen mee geweest of klachten. Toen kwam de situatie dat er in de AWD geen afschot meer was van damherten en werd er een ecoduct aangelegd. Het ecoduct is nog steeds dicht voor de damherten. De populatie dammen ten zuiden van het ecoduct moet eerst naar beneden voordat het ecoduct open kan. Volgens spreekster duurt het allemaal veel te lang en moet er snel iets gebeuren. De rechter heeft in feite als alternatief voor afschot het hekwerk om de AWD bevolen op argumenten van veiligheid. Dit is een hekwerk geworden waar je een kudde buffels mee kunt tegenhouden, zo hoog en stevig. Met de fijnmazigheid houdt je ook egels en konijnen tegen. Spreekster vindt het niet kunnen.

Uitslag fotowedstrijd. Bij de instelling van het DickvandenHoornfonds vorig jaar is als eerste project een fotowedstrijd uitgeschreven. De organisatoren Ton Heekelaar en Gerben Tiemens kunnen met 144 inzendingen terugzien op een geslaagd project. Juryleden Bas Worm, Jan Paulides en Ton Heekelaar hebben de inzendingen beoordeeld en de volgende prijzen zijn toegekend. Eervolle vermeldingen in willekeurige volgorde: Jan van Gerder, Ivo Gillissen, Nadine Mulderij, Dick Schuuring, Remco Boudewijn, Kees Oudijn, Willem Ouwendijk.

De prijzen: 3e prijs voor Rob Houtenbos uit Purmerend met een jonge geweidrager. De 2e prijs is voor William Koevoets uit Barendrecht met duellerende edelherten en de winnaar is Cees Uri uit Dedemsvaart met hinde en kalf. De drie prijswinnaars krijgen een fraaie vergroting van hun foto's op canvas. Proficiat allen!

Na een uitstekend verzorgde lunch was het woord aan Luc Enting. Hij is bezig met een bioscoopfilm over de Veluwe. De presentatie van het project was in september 2014. Onder de werktitel IJstijd zijn de filmopnames in volle gang. De film wordt opgenomen in vrije wildbaan. De cameramensen proberen op plekken te zitten waar geen verstoring is. De film zal gaan over edelhert, zwijn, vos, boommarter en raven. De beeldkwaliteit is 4K, dit is ultraHD. In feite vier keer de bekende HD standaard.

Enting merkt dat er rond de bronsttijd toch veel verstoring is in het veld. Dit noemt hij zorgelijk. Enting: 'Mensen met camouflagepakken en witte lenzen struinen vaak al uiterst vroeg in de ochtend door het gebied. De dieren gaan hierdoor steeds vroeger de hei af. Daardoor is er voor mensen die rustig op de rand blijven kijken niks meer te zien. De verstoring spitst zich toe op de bronsstijd. Zelfs Natuurmonumenten ging 's nachts herten monitoren met een televisiecamera erbij. Dan ben je toch niet op de goede weg. We kunnen niet zonder rustgebieden. Alle organisaties hebben de plicht om het mensen duidelijk te maken om rust in de natuur te houden. Dit zijn de laatste pareltjes' aldus Luc Enting 'daar moeten we zuinig op zijn'.