De Faunadag op Kasteel Middachten wordt dit jaar gehouden op zaterdag 23 maart, er wordt een fotowedstrijd gehouden.

Alles te weten komen over herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe. Dat kan op zaterdag 23 maart 2019, tijdens de jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg. Jachtopzichters vertellen over het faunabeheer op de Veluwe, er is een geweiententoonstelling, bezoekers kunnen wildhapjes proeven, luisteren naar jachthoornblazers en kijken naar een film over het Veluws wild.

De faunadag wordt sinds 2007 gehouden op Landgoed Middachten, in samenwerking met alle wildbeheereenheden van de Veluwe en enkele 'schil wbe’s. Op deze dag vindt jaarlijks een geweiententoonstelling plaats. Wildbeheerders leggen hiermee jaarlijks verantwoording af voor het door hen geschoten wild.

De meeste geweien van edelherten, damherten, reeën en de tanden van de manlijke wilde zwijnen en de horens van de moeflons die op de Veluwe geschoten zijn, worden aangeleverd op het kasteel om daar gekeurd te worden door een deskundige keuringscommissie.

In het stalgebouw zijn dan in de paardenboxen allerlei stands te vinden die een relatie hebben met de natuur. Ook zijn er activiteiten voor kinderen zoals uilenballen pluizen en een speurtocht. Verder laat een preparateur zien hoe hij te werk gaat met te prepareren dieren en laat de bekende wildslachter, Ter Weele, zien en proeven hoe je een stuk wild slacht en vervolgens bereidt. Op het voorplein van het kasteel zal op zaterdag 23 maart weer een spectaculaire roofvogeldemonstratie gegeven worden. De dag wordt verder aangekleed door jachthoornblazers en dhr. Wensink, oud faunabeheerder, zal op gezette tijden een rondleiding geven met tekst en uitleg over het gevoerde faunabeheer.

Sinds drie jaar organiseren we tijdens dit evenement ook een fotowedstrijd. Dit jaar kan gekozen worden uit drie thema's: 'De Veluwse zoogdieren in hun natuurlijke omgeving', 'Inheemse vogels' en 'Landschappen'.

Elke inzender mag één foto inzenden en deze zal door een deskundige jury beoordeeld worden. De jury zal dit jaar bestaan uit: Luc Enting, bekend door zijn prachtige natuuropnamen en filmer van de film WILD, die afgelopen jaar in de bioscopen heeft gedraaid. Jan Huttinga, jachtopzichter, en wie kent niet zijn lezingen en prachtige foto’s die in verschillende natuurtijdschriften staan. Klaas Tanis, jachtopzichter en natuurfotograaf op Kroondomein Het Loo. Publiek bepaalt de winnaars.

De jury zal de tien beste foto’s nomineren en het publiek mag op deze dag zelf hieruit een winnaar uitkiezen. Vervolgens zal er om 14:30 uur bekend gemaakt worden wie de nummers 1 t/m 3 zijn geworden volgens de vakjury en welke foto het publiek als nummer één heeft uitgekozen. De tien genomineerde foto’s zullen uitvergroot tentoongesteld worden en op een scherm zal een doorlopende diashow te zien zijn van alle inzendingen.

Prijzen:

De maker van de mooiste foto volgens de vakjury wordt beloond met een overnachting voor twee personen incl. ontbijt in een van de prachtig verbouwde knechtenkamers boven het koetshuis van kasteel Middachten. De nummers twee en drie worden beloond met een waardebon. Ook de publieksprijs zal bestaan uit een overnachting incl. ontbijt in één van de knechtenkamers bij kasteel Middachten.

Meedoen?

Inzenden kan met het deelnameformulier op de website van kasteel Middachten en door de foto in jpeg bestand te versturen naar info@middachten.nl bij voorkeur in hoge resolutie en via we transfer.

Spelregels:

  • Op de ingezonden foto bevindt zich één of meerdere van de in het wild levende zoogdieren van de Veluwe in hun natuurlijke omgeving of een inheemse vogel of een Nederlands landschap.
  • De ingezonden foto is gemaakt door de deelnemer zelf.
  • Maximaal één foto per deelnemer.
  • Foto inzenden op jpeg formaat via Wetransfer.
  • Inzenden mogelijk t/m 5 maart 2019.
  • Prijsuitreiking tijdens de Faunadag op 23 maart 2019 om 14:30 uur.

 

Foto: Henri Kleijer