Image


Ondanks de slechte weersvooruitzichten hadden zich rond 9.30 uur toch 30 rasteraars in de werkschuur van Natuurmonumenten op de zuidoost Veluwezoom verzameld. Er stonden diverse onderhoudsklussen op het programma. Zo ging een ploeg insprongen herstellen, een tweede groep ging 8 km varkensraster nalopen. Beschadigde stukken moesten hersteld worden en de diverse dassentunnels vrijgemaakt. De derde ploeg zou een manchet plaatsen op de weide rond de schaapskooi en de meest creatieve bleven in de werkschuur achter om deze om te toveren tot een sfeervolle eetgelegenheid voor de inmiddels traditionele boerenkoolmaaltijd.

De eerste groepen waren nog niet vertrokken of het begon te miezeren, later overgaand in regen. Door deze regen zijn er weinig foto's gemaakt. Op een van de weinige actiefoto's zie je een aantal doorzetters een dassentunnel vrijmaken. Enkele van die dassentunnel waren goed belopen. We vonden zelfs ergens latrines langs het raster.

De 'manchetploeg' had een valse start. Niet vanwege de regen, maar omdat er geen gaas was. Maar onze coordinator wist nog wel ergens een paar rollen te staan. Na ruim een uur kon de ploeg aan de slag met speciaal Almens gaas. Ook hier geldt 'wat je van ver haalt is beter'.
ImageÂ

Tegen 1 uur was iedereen, redelijk gewassen door de regen, weer terug in de omgetoverde werkschuur. Het borreltje smaakte er extra lekker door.

Image

Voordat we aan konden vallen op de boerenkool hield Henk zijn eindejaars rede.

Image
Het is een zeer opmerkelijk jaar geweest met extreme koude(rasteren op het Leesten in maart), prachtig weer (de meeste keren) en een totaal verregende zaterdag waarop we geheel niet aan de slag gingen.(mei). Uit zijn vooruitblik voor volgend jaar konden we opmaken dat we ons niet hoeven te vervelen. Vele terreineigenaren willen gebruik maken van onze diensten. Vervolgens werd de maaltijd aangeblazen. Heel sfeervol naast de vuurkorf.

Image

Of het nu door de jachthoornblazers kwam of door iets anders, maar de boerenkool was van een uitstekende kwaliteit. Er bleef dan ook heel weinig over.

Na de maaltijd vertoonde de heer Timmermans een DVD met prachtige opnamen van de fauna en flora op Terlet. De opnames waren gemaakt door de toezichthouder van Terlet, Joop Evers. In een half uurtje tijd kwamen hagedissen, slangen, vogels, herten, reeen en bloeiende stuiken en planten in diverse jaargetijden voorbij. Ook nog een paar opnamen van de laatste zwijnen van Terlet. Die zijn inmiddels met enige hulp of geheel op eigen kracht vertrokken (zie eerdere verslagen). Deze film onderstreept de waarde van dit terrein. Het is goed dat de beleidsmakers daar ook achter zijn gekomen, zodat Terlet als zweefvliegterrein mag voortbestaan.

Tegen half vier vertrokken de meeste. Het was inmiddels droog geworden,zodat we met redelijk weer, doch nog niet geheel opgedroogd huiswaarts gingen.

Image
De rasteraars wensen alle websitebezoekers goede kerstdagen een mooi en gezond 2007