Rond het zweefvliegveld Terlet staat een zwartwildraster van ongeveer 5 km. lengte dat niet beveiligd is en over gedeelten ook in slechte staat verkeerd. De Stichting  Zweefvliegveld Terlet , de erfpachter en beheerder van dit aan SBB toebehorende terrein, is verantwoordelijk voor de toestand van het raster. Door de slechte staat komen er af en toe wilde zwijnen op het zweefvliegterrein. Met name de landingsbanen hebben grote aantrekkingskracht op dit zwartwild. Door de schade die ze daar aanrichten zijn al tweemaal vliegtuigen tijdens de landing flinke beschadigd. Gelukkig tot nu toe nog zonder menselijke verwondingen.

Image

Op het terrein leeft een roedel van rond de 50 stuks roodwild, die uitwisselt met o.a. de Grote Heide van NM. Het verblijf van dit roodwild op de terreinen is voor de zweefvliegers geen probleem, maar de rasters wel. Toen vorig jaar bij een inspectieronde van onze coördinator Henk met vertegenwoordigers van St. Terlet de resten van een hert in het raster werden gevonden onderstreepte dat de noodzak voor actie. Doch voordat we met de rasterploeg aan de slag konden moest er nog wel overeenstemming komen tussen de diverse eigenaren. De visies waren niet geheel eensluidend, het raster volgt niet overal de eigendomsgrenzen en de financiële middelen zijn ook beperkt.

Image

Nu deze punten (nagenoeg) zijn opgelost kon de rasterploeg zaterdag 21 oktober aan de slag. De dagen daarvoor was het gedeelte waar wij aan de gang moesten door een sponsor vrijgemaakt van takken en bramen en was het raster zo goed mogelijk hersteld.
We werden in het restaurant de Thermiekbel  ontvangen door (lucht-)havenmeester Timmermans. In zijn welkomstwoord wees hij op een aantal belangrijke huisregels voor het betreden van het terrein, zoals uit de buurt blijven ven de lieren waarmee de zweefvliegtuigen worden opgetrokken. Daarna vertrokken we met bijna 30 personen naar de zuidzijde ven het terrein. Het carpoolen blijkt nog steeds niet de sterkste kant van ons rasteraars. Met zeker 15 auto's reden we over het terrein naar de werkplek.

Image

Onder prima weersomstandigheden togen we aan de slag. Hierbij bijgestaan door Joop Evertse. Hij doet het terreintoezicht op Terlet, waar hij al 40 jaar vertoeft. Hij zweefvliegt zelf ook nog en is een fervent wildliefhebber, wat we merkten in de geanimeerde gesprekken met hem.
Gaandeweg werd de groep nog versterkt met rasteraars die zich verreden hadden of eerst elders voor onze club aan de gang waren geweest. Zo liep het aantal op tot 35 personen. Tegen 12 uur kwamen Rob en Mia Dunselman ons nog even kwamen aanmoedigen, waarbij Rob een lekker gekoeld opkikkertje uitdeelde. Dit gebaar werd zeer gewaardeerd.

Image

Dat we niet voor niets het raster beveiligde bleek tijdens de koffie. De uitrollers hadden flink hun best gedaan en zodoende lag zeker 200 manchet nog los over het raster. Een stuk roodwild had waarschijnlijk gewacht tot de kust veilig was en is tijdens de koffie over het raster gesprongen.(was een de prenten te zien) Hierbij nam het een stuk manchet mee. Dat lag enigszins vertrapt tussen de bomen. Na wat vouw- en trekwerk konden we het manchet weer herplaatsen.

Image

De lunch, die werd aangeboden door de stichting Terlet, lieten we ons goed smaken. Velen vonden de kerriesoep erg lekker en hoopte een extra bakje te krijgen. Ome Cor was echter het duidelijks in zijn goedkeuring van de soep.; hij vroeg meteen om nog een bakje. Zo moesten we nog even op hem wachten voordat we nog een uurtje aan de slag konden. Na dat uurtje hadden we het wel gezien. Vandaag was zeker 1250 m raster beveiligd. (of iets meer, wantzo precies tellen we de rollen niet).

Image

Op het terras van de Thermiekbel werd onder het genot van borrelhapje en wat drinken nog wat nagenoten van deze prima dag. Rond 15.00 uur trokken we weer voldaan huiswaarts om volgende maand hier een volgend stuk te komen beveiligen.

Image

Piet Bloemerts