Image

De allereerste hertekalfjes zijn een week geleden al gezien. Deze foto is van 20 mei. Veel hindes zijn echter nog niet zover en zullen hun kalf binnen twee weken zetten.

Image

De allereerste hertekalfjes zijn een week geleden reeds gezien. De meeste hindes zijn echter nog niet zover (21 mei) en zullen hun kalf binnen twee weken zetten.

Jan Paulides

Ook herten zoeken graag het water op. Spelen, verkoeling of om de vliegen kwijt te raken.

Foto: Jan Paulides

Alsof het kaalwild het carnaval nog in de kop heeft, loopt het de polonaise door de hei. In één lange sliert komt de leidhinde met haar gevolg langs en loopt richting de dekking. Ik word weliswaar opgemerkt, maar niet herkent als gevaar. Het smaldier denkt waarschijnlijk slechts: Hé, dat stond er gisteren nog niet." Belangrijk is dat de menselijke contouren opgaan in de omgeving of in de achtergrond en niet bewogen wordt, dan is er niets aan de hand.

Het kaalwild komt van de hei en wil de dekking in trekken. Helaas blokkeren wandelaars in de verte de route van de herten. Aandachtig en geduldig wachten de herten het juiste moment af om verder te gaan. Zou zonovergoten ochtend de herten verrast hebben en zijn zij te laat vertrokken? Misschien. Feit is dat de herten en de mensen in bepaalde gebieden steeds beter samen kunnen gaan en de vluchtafstand schijnbaar korter wordt.

Veluwe  - Wildcamera houdt kadaver in de gaten.

De oudere herten hebben afgeworpen, de jongere herten nog niet.

Drie kleine keuteltjes, alle drie de herten hebben de staart omhoog om een serie keutels (boonsel) te lozen.

'Herten eten onze bollen op'

01 januari 2009

NOORDWIJK - Vader Jan de Groot, vrouw Margreth en de oudste van hun acht kinderen zoon Johan, runnen een bloembollenkwekerij aan de Boender 15. Sinds twee jaar is er een enorme toeloop van herten in het Langeveld die het onder andere gemunt hebben op de tulpenbollen. Zij graven hele gaten om de bollen te bemachtigen en vervolgens op te eten. Elke avond als de duister is ingevallen komen ze uit het duingebied het bollenland op.


Foto: Jan Paulides

De hekken moeten de damherten tegenhouden, maar ze gaan er omheen of springen over het laagste gedeelt.

Foto: Jan Paulides

 

'Veel kwekers hebben al hekken geplaatst om zo de indringers tegen te houden, maar dit mag niet baten. De herten komen gewoon vanaf een andere kant of langs het huiskamerraam voorbij richting tulpenland. Het is wel toegestaan om op de herten te schieten als men ze op teelland aantreft, maar dit mag alleen overdag en dan verschuilen ze zich juist in het duin. In het donker komen ze pas tevoorschijn.'

Alle kwekers hebben de koppen bij elkaar gestoken en LTO Noord (land-en tuinbouworganisatie) organiseerde in het najaar een bijeenkomst, maar bollenvoorman Martien Zandwijk is teleurgesteld. 'De gemeente heeft een hekafzetting in het duin toegezegd, maar deze loopt nu vertraging op omdat de milieubeweging roet in het eten heeft gegooid. Het zal nu wel zomer 2009 worden voordat het hek realiteit is.'

Het gezin De Groot leeft voornamelijk van de opbrengst van de tulpen. 'Vooral de maand april vormt een belangrijke bron van inkomsten. Dan wordt de kas weer verruild voor de frisse buitenlucht en staat de "tulpenpluk" centraal, maar als het zo doorgaat valt er straks niet veel meer te plukken. De schade die de herten tot nu toe hebben veroorzaakt is al veel groter dan vorig jaar. Vader Jan de Groot had toen een schadeclaim ingediend bij het Flora- en Faunafonds, maar heeft tot op heden nog niets ontvangen.'We krijgen stank voor dank en moeten straks nog naar de voedselbank.Het is toch al zo'n moeilijke tijd, straks zijn we alles kwijt.'

Image

Foto: Ton Heekelaar

Getekend door Richard Geudeke

Kaart van het Deelerwoud gemaakt in 1968 door Richard Geudeke.

Kaart downloaden

Image

De bronst is over

foto: Jan Paulides

Alhoewel het lijkt dat het hert in de verte, een 14-ender, zo aandachtig kijkt omdat er een hert, een ongelijke 8-ender, op de voorgrond hem nadert, is de werkelijkheid anders.

De 14-ender heeft mij namelijk gezien en heeft vooralsnog geen enkele interesse in het andere hert. Fier en zelfverzekert kijkt de 14-ender voortdurend naar mij. Ik blijf in het zicht staan, Als ik mij verdekt op zou stellen, zal het hert onzeker worden over mijn positie. Nu is de situatie voor hem te overzien en ben ik op een veilige afstand voor hem. De 8-ender wordt onzeker van het feit dat hij genegeerd wordt en weet niet wat ie er mee aanmoet. Hij draalt wat en verdwijnt uiteindelijk rechts de dekking in. Pas dan gunt de 14-ender hem een blik waardig.

Deze foto hoorde bij een serie in de kop van de openingspagina.

Foto: Arie Neleman

Nog geen 2 a 3 weken geleden waren deze herten rivalen van elkaar.

Nu liggen zij broederlijk naast elkaar op het zand.

(Afgelopen zondag 26 oktober op de Midden Veluwe.)

Foto: Arie Neleman

Na een voor sommige herten heftige bronst is het nu even bijkomen!

Foto: Arie Neleman

Foto: Arie Neleman

Foto gemaakt op de Midden-Veluwe. Het oudere hert lag midden op de vlakte uit te rusten in z’n bronstkuil. Eigenlijk een saai moment er was geen activiteit. Tot er een hinde met een jong hert uit de dekking kwam. In enkele seconden was de ruimte voor me een en al actie.

Foto Arie Neleman

foto: Henk Ruiterkamp

Image

Kapitaal hert staat ongeduldig te wachten op de nadering van de hindes.

Arie Neleman

Foto: Arie Neleman


Al vroeg in de middag liet deze  14 ender zich fotograferen. Opvallend zijn de lange oogtakken.

Foto:  Franklin P. Behrens