edelherten bio duitland

Nee, dit is geen wildpark, maar een groot roedel roodwild op een wei bij Burgjoss, net voorbij Frankfurt am Main.

In de Staatswäldern van de Hessische Spessart Nord hebben boswachters een jarenlange overbevolking van edelherten toegestaan. De Federatie voor Milieu en Natuurbescherming in Duitsland maakt hiertegen bezwaar. Michael Kunkel, voorzitter van Heigenbrückener lokale afdeling van de Federatie van Natuurbehoud, heeft in 2015 enkele maanden het gebied bestudeerd en volgens hem is in het kerngebied van de bosbouw het bos met een oppervlakte van 4000 hectare is bijna volledig beschadigd. Hij spreekt van katastrofale schade en van schandalige toestanden en van "bio-industrie". Landesbetrieb Hessen Bosbouw kondigt nu een koerscorrectie aan. Maar volgens woordvoerster Petra Westphal kan het reductieproces echter jaren duren.

Zelfs overdag kunnen er meer dan 60 herten worden waargenomen. In het kerngebied leefden waarschijnlijk 100 edelherten per 10 ha bos. Door de overpopulatie is er flinke concurrentie op voedsel. De bomen worden geknipt tot bonsaiformaat. "Vaak hangt er een typische geur in de lucht die doet denken aan stallen."

In het kerngebied staan nauwelijks nog bomen. Doordat de bomen worden geschild door de herten, dringen schimmels het hout binnen en verdwijnt het bos. Volgens Bund zijn de verantwoordelijken hiervoor de in Forstamt Jossgrund wiens hart niet klopt voor het bos, maar voor jacht en overmatige wildstand. 

Artikel uit de Duitse mainpost.