VK edelherten

Op de Orkney-eilanden zijn prehistorische botten gevonden van edelherten. Deze 54 botten zijn door paleontologen onderzocht. Uit het DNA van deze botten blijkt dat ze niet verwant zijn aan de edelherten die in de buurt voorkomen. Deze verrassende ontdekking werd onlangs gedaan. Volgens geneticus David Stanton van Universiteit van Cardiff lijkt het erop dat in de nieuwe steentijd herten over aanzienlijke afstanden over zee zijn getransporteerd, vanaf een onbekende locatie. De herten zijn volgens hem niet verwant aan Schotse, Ierse, noch Noorse edelherten: 'Misschien hoedde men herten, zodat ze in staat waren het transport van herten over langere afstanden te plannen, de dieren te vangen en ze op reis mee te nemen.'

Archeo-biologe Yvonne van Amerongen van de Universiteit Leiden is niet overtuigd. Zij denkt dat de onderzoekers te kort door de bocht zijn gegaan. Volgens haar heeft Stanton de botten van de eilandherten vergeleken met te weinig herten van het vaste land: wie weet dat de verwanten van de eilandherten daar toevallig niet bijzaten. Zij vindt het: 'Niet heel logisch' dat men destijds de dieren in een wankele boot hebben meegenomen. 'Kijk naar hoe jager- verzamelaars het nu met rendieren doen. De Saami in Lapland laten die beesten zelf naar de overkant zwemmen, terwijl ze meevaren in hun bootjes. Dat lijkt me aannemelijker.' Destijds gebruikte men boten en huid, gewei, pezen en vlees.

De herten bllijken wel verwantschap te hebben met de herten van de Buiten-Hebriden, een eilandengroep zo'n 200 kilometer verderop. Stanton is nu op zoek naar de voorouders van deze herten.

Bron: Volkskrant van 7 april