Dat de herten niet allemaal tegelijk hun nieuwe geweien schuiven ifsafhankelijk van de leeftijd van het hert. De oudere herten werpen eerder af en beginnen daardoor ook eerder aan het nieuwe gewei.  De groeisnelheid zal tussen de jonge en oudere herten niet zoveel verschillen. Globaal kan je zeggen dat de geweien bijna 1cm per dag!! groeien, na ca. 120 dagen is het gewei klaar en zal geveegd worden. Het kan dan net nog een paar weken verharden voordat  de bronsttijd half september begint.

Niet alleen is de leeftijd van het hert van belang voor de manier van gewei-ontwikkeling ook de erfelijke aanleg is van belang. En als laatste de voedselsituatie. Indien de vegetatie mineraalrijk is, dan heeft het gewei alle noodzakelijke bouwmaterialen tot zijn beschikking om optimaal te groeien en sterk te zijn. Het is dan minder van belang hoe de voedselbronnen nu zijn. Belangrijker is hoe het  een half jaar tot en jaar gelden was. De noodzakelijk mineralen, oa. calcium, worden uit de reserves in het lichaam gehaald en zijn die niet voldoende dat kan het zelfs ten koste van de botten gaan. Een zeker mate van botontkalking is dan het gevolg. De natuur vindt het belangrijker dat er met het oog op de voortplanting en daarvoor een zo goed mogelijk gewei in de bronsttijdnodig, een goed gewei wordt geschoven.

De herten van het kroondomein liggen duidelijk wat achter met de gewei ontwikkeling van de herten op de Hoge Veluwe. Hebben de herten in het kroondomein slechts knoppen tot hooguit 40 cm gewei geschoven, die van de Hoge Veluwe zijn 50-60 cm zo lang. In tijd uitgedrukt kan je zeggen dat de Hoge Veluwse herten twee weken verder zijn. Oorzaak van dit feit is te vinden in de aanleg voor de grote geweien in het Park de Hoge Veluwe en de goede voedselsituatie.

Wederom een bagge met frislingen gesignaleerd. Nu met 6 biggen. De plek ligt ca. 3 km verwijderd van die van vorige week. Het zou dezelfde bagge kunnen zijn als die van een week geleden. Dat was niet goed te beoordelen.

Image
Dit hert in het Kroondomein heeft nog
niet zo lang terug zijn gewei afgeworpen.

Image
De knobbels van de ontwikkeling van het nieuwe
gewei zijn nog maar net aan zichtbaar

Image
Deze mannelijke overloper is door zijn moeder
verstoten  i.vm. met de nieuwe worp: hij kon uit de rotte oprotten. Moederziel alleen struint hij door het bos en ziet mij niet staan. Tja, zijn moeder lette altijd op, nu moet hij alles zelf doen.

Image
De stuk kaalwild staat met niet ver van haar af
te laveien met de moeder en het kalf.  Op een
gegeven moment kijkt zij om haar heen en merkt mij op.

Image
Geweien van 10-30 cm in het Kroondomein

Image
De herten op de Hoge Veluwe hebben als
geweien van 50-60 cm