Naast rust en voedsel is dekking de derde van belangzijnde factor in het leefgebied van het edelhert. De dekking kan bestaan uit een dicht bladerdek van struiken of een vak met dicht op elkaar geplaatste dennen, waar een hert wel door kan komen maar een mens nauwelijk. Ook is een heuvelachtig terrein zeer geschikt om dekking aan de herten te bieden. Ook kan afstand een vorm van dekking bieden. Toenaderende mensen zijn snel op te merken en biedt de herten gelegenheid om zich tijdig en rustig uit de voeten te maken. Een goed voorbeeld zijn de herten op de Asselse Heide. Een voorspelbare omgeving geeft ook dekking en een vorm van rust. Ondanks dat er een drukke weg vlak langs de standplaats van herten loopt of tientallen mensen rumoerig bij een observatieplaats staan, weten de herten dat het gevaar niet dichterbij komt. Een voorbeeld zijn de observatieplaatsen op de Hoge Veluwe, waar de herten frank en vrij op betrekkelijke korte afstand van de mensen staan.

Van nature zijn de herten dagdieren. Omdat overdag het onrustig is door wandelaars en fietsers zijn de herten steeds meer 's nachts actief. Dat wil niet zeggen, dat ze overdag niet meer te zien zijn. Je moet wel goed kijken en heel rustig en stil zijn. Pak de verrekijker en kijk heel stil even met mij mee. Daar in de verte staat een hinde op het weitje. Goed te zien, nietwaar? Jammer dat er niet meer herten staan. Of zijn er wel meer te zien? Kijk goed.

Image

Het volgende is hier aan de hand. Een hinde komt het weitje opgelopen. Op de foto is het niet zo goed te zien, maar de hinde is zeer alert. Hieruit rijst het vermoeden, dat we hier met een leidhinde te maken kunnen hebben. Ze kijkt de hele omgeving af. Loopt wat heen en weer en blijft dan weer staan. Ik zei al 'leidhinde'. Dit is een hinde met een kalf (kalf is nog geen jaar) en meestal ook een smaldier (een kalf tussen 1 en 2 jaar). En een goede moeder als zij is, let zij goed op wat er kan gebeuren met haar kalf (en in dit geval ook de rest van de roedel). Zij verkent de omgeving en als alles veilig is, mag de roedel tevoorschijn komen. De roedel staat nu nog in de dekking. Achter de bomen verscholen, kijk nog maar eens. Eerst goed zoeken en dan pas naar de volgende foto's. Anders is de lol eraf!


Ik zal de linkerkant van de foto even vergroten. Ziet u ze al?

Image

En de rechterkant van de foto vergroot.

Image

Hoeveel heeft u er gezien?

Image

Vier herten in de dekking.

Image

Kijk nog een keer zonder nummers.

Image

Dat was leuk. Dat doen we nog een keer. Hoeveel herten ziet U? Eerst op deze foto kijken!!

Image

Deze is makkelijker, nietwaar? Zeker nu we even inzomen.

Image

De linkerkant vergroot.

Image

En de rechterkant.

Image

Hoeveel heeft u er geteld

Juist ja. Tien in de dekking. Nummer 9 en 10 zijn geweidragers. Zo zie je, goed kijken voordat je verder loopt. Als je de leidhinde nog niet had gezien of als zij nog niet was uitgetreden, dan was dit roedel (geruisloos) verdwenen, zonder dat je wist dat het er stond!