Het is maandagavond 19 augustus 2013 als tegen 19.00 uur onze voorzitter Jozef Linthorst, Marjan Oudshoorn , onze penningmeester en ondergetekende op de parkeerplaats van Groenendaal bij elkaar komen om een delegatie van het Reformatorisch Dagblad te ontvangen voor een wild-excursie in het Deelerwoud.
Een aantal maanden geleden is het bestuur al benaderd door een journalist van deze krant met het plan om in de vakantieperiode een aantal weken aandacht aan de diverse facetten van de natuur in Nederland te besteden. Wildobservatie en observatieplaatsen hadden daarbij ook zijn interesse. Met enkele conceptgegevens van de werkgroep WOP is hij met zijn fiets op zoek gegaan en helaas niet te vinden. Nu alle data van de observatieplaatsen zijn gecontroleerd en vastgelegd werkt dit aanzienlijk beter. Nu kunnen er zaken worden gedaan en deze avond arriveren drs. Gijsbert Wolvers, zijn echtgenote en de RD- fotograaf Anton Dommerholt voor een wandeling naar Wouters Memorial. WOP nr 7 in de nieuwe Atlas van Wildobservatieplaatsen op de Veluwe). Via de tunnel onder de A50 op weg.

De omstandigheden zijn ideaal en na circa 1 kilometer hebben we al een ontmoeting met een roedel laveiende damherten.

Alle gelegenheid voor uitleg over de facetten van wildbeheer, de werkzaamheden van onze vereniging en de nieuwe Atlas van Wildobservatieplaatsen op de Veluwe.

Jozef toont onze gasten aan dat het bestuderen van de uitwerpselen van een vos in ieder geval aantoont dat deze vos ook flink van de bosbessen heeft genoten. Na het beetje regen van vanmorgen zie je nu flinke paarse vlakken.

Veel uitleggen....

Paarse kleurstof....

In de nabijheid van de bank met de herinnering aan Wouter komen ook de Schotse Hooglanders in zicht. Na een loeiend concert zoeken die verder naar voedsel.

Schotse Hooglander

In het doorkijkje naar het rustgebied komt het eerste edelhert in zicht. Ver weg maar duidelijk aanwezig. Vanaf een iets hoger punt komt ook de rest van een roedel kaalwild in zicht. Ook een reebok werkt mee aan de wildervaring van het Reformatorisch Dagblad. De schemering valt al in en de terugtocht wordt aanvaard om tijdig het gebied weer te kunnen verlaten. In het hoge gras worden we bekeken door een ree. Alleen het kopje en de grote oren in zicht. Vlak voor we de heide verlaten om het laatste stukje bos in te lopen krijgen we zicht op een stukje lager gelegen weide en daar is een roedel kaalwild aan het laveien. We tellen 15 grote dieren. De zon is bijna onder en met deze lichtshow nemen we afscheid van het Deelerwoud.

Tenslotte de laatste verrassing. Vlak voor we het hek naar de tunnel bereiken gaat een flinke zeug er met een aantal overlopers vandoor en het is gelukt om alle 5 de wildsoorten van dit gebied te laten zien.
Op de parkeerplaats wordt de excursie op traditionele wijze afgesloten met een drupje uit de kist van Josef. Zaterdag 31 augustus kunnen we het resultaat bekijken in het Reformatorisch Dagblad. Men heeft voor ons bijna 2 hele pagina’s gereserveerd en de fotograaf heeft veel materiaal verzameld.
Dat beloofd een aantrekkelijk stuk promotie te worden.