Beste vrienden, vriendinnen, collega’s, familie, kennissen,

Op vrijdagmiddag 9 juli heb ik het eerste exemplaar van het langverwachtte kinderboek ‘De avonturen van Frederik het edelhert’ mogen aanbieden aan Zijne Hoogheid Prins Floris van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, erelid van onze vereniging.

Frederik 1 kln

In aanwezigheid van een select gezelschap.

 

Frederik 7 kln1

Hiermee is het boek nu officieel gereed en te koop. Dankzij de inzet van velen, dat moet gezegd worden. In uitgaven van het tijdschrift Het Edelhert is al bericht over de wording van het boek. Zo zijn we bijvoorbeeld in het lentenummer 2020 uitgebreid ingegaan op het werk van illustratrice Mandy Nellestein. Zij heeft eind 2020 een werkelijk schitterende verzameling illustraties opgeleverd voor het boek. 

Frederik 2 kln

Wat een werk en liefde is daarin gaan zitten. Janoh de Groot heeft de verhalen minutieus doorgevlooid en gecorrigeerd. Paul Buitenhuis is druk geweest met een heleboel zaken rondom het boek, waaronder het aanschrijven van fondsen en andere instanties voor het regelen van cofinanciering. En dat is heel aardig gelukt mogen we wel zeggen.

Een woordje bij de gelegenheid:

Frederik 6 kln

"Het zal 2008 geweest zijn. Ergens ver, ver weg van hier. In het oosten van het land. Het is donker en

links en rechts schijnt wat licht langs de gordijnen naar buiten. Op een kamer zit een vader die zijn
zoons elke avonds een verhaal uit een sprookjesboek vertelt. Maar op een avond zijn alle boeken uit,
als ze al niet meermalen voorgelezen zijn. De knullen kunnen die verhalen ondertussen wel dromen.
Dus… wat te doen? De vader besluit een verhaal te verzinnen. Hij verzint een verhaal over….. een
edelhert dat op de Veluwe woont en van alles meemaakt. Gewoon een keer, zo maar voor de lol.
Maar daar blijft het niet bij, want de volgende avond roepen de mannen vanuit hun stapelbed – en 1
op schoot - direct in koor: vertel nog eens een verhaaltje over Frederik! Want zo heet dat hert. En zo
volgt menig avondje een zelfverzonnen verhaaltje over dat bijzondere hert."

En Frederik heeft echt bestaan, zoals de voorzitter hier toont.

 Frederik 3 kln

In 2000, 2001 en 2002 maakte ik (toen nog) dia’s van een beetje hooghartig kijkend hert, dat in die jaren van bijhert evolueerde tot plaatshert op de Rhederheide tijdens de bronst. Die Frederik was de inspiratie voor de verhaaltjes. In het boek zit ook al een soort mini-aanspreekcursus ingebouwd; vrijwel elk volgend verhaaltje is Frederik wat ouder, en dat zie je terug in zijn figuur en gewei. Ook zit er kaartmateriaal in het boek waardoor je zelfs op pad zou kunnen gaan in het gebied waar Frederik woont en zo de natuur kunt opsnuiven.

Met de overhandiging van het eerste boek aan Prins Floris is het officiële startsein voor dit prachtige boek gegeven. Het boek is sinds de uitreiking dus voor een ieder verkrijgbaar. Hopelijk binnenkort ook in/via de boekwinkels, maar nu al in ieder geval via de webwinkel van Vereniging het Edelhert 'bestel hem hier' voor de prijs van €19,95 exclusief portokosten (€5,-). Als je selecteert op ‘nieuwste’ in de webwinkel, dan zie je hem meteen staan.

De eerste druk is 2500 exx. En daarvan gaan er 880 naar alle basisscholen in Gelderland (via sponsoring door de provincie Gelderland). De leden van VhE krijgen hem tegen gereduceerd tarief aangeboden.

Dus je moet er gauw bij zijn!

Redactie:

Als grote dank voor al het werk dat Bas Worm de afgelopen jaren en ook nu weer met dit prachtige boek heeft gedaan voor de vereniging is hij door voorzitter Leyssius onderscheiden met de gouden tak. 

Frederik 5 kln  Frederik 4 kln 

Op de vraag wat dit voor hem betekent zegt Worm: "..dat ik daar zeer geraakt door ben en dat ik dit zeker niet aan zag komen.."

Om de dag te bezegelen kwam er een mannelijk vliegend hert overvliegen voorafgaand aan de bijeenkomst en na de afronding kroop er een vrouwelijk vliegend hert langs de muur. Een leuke afsluiter.

Frederik 8 kln