Eind mei ging de excursie van bestuur, functionarissen en adviseurs richting Het Groene Woud. Het Groene Woud is een gebied van 35.000 ha in het hart van Brabant. In de Kern van dit gebied de Mortelen en de Scheeken, zijn op 6 maart 2017 dertien edelherten uitgezet, 4 geweidragers en 9 stuks kaalwild, afkomstig uit Frankrijk. Wouter Deelen, afkomstig free nature, is hier nu boswachter van Brabants Landschap. Hij leidt ons rond.
Nadat we gefêteerd zijn met een aangename en gezellige maaltijd gaan we het gebied in. Het is regentijd, dat wisten we natuurlijk al en werd nog eens bevestigd met het verzoek vooraf om vooral laarzen en een paraplu mee te nemen. Het was echt natuurweer, zo merkte de voorzitter op.
Het gebied heeft een beheerder en drie boswachters. Onze gastheer Wouter Deelen, vertelt dat hij mateloos gefascineerd is door de dieren. Naast het werk is het ook zijn hobby geworden. In het gebied lopen ook runderen. De verhouding is half - half.
Wanneer we komen aanrijden, zien we meteen al zeven herten, geweidragers en kaalwild. In totaal lopen er nu 70 herten. Het hertengebied is 350 ha groot. De boswachters willen uiteindelijk graag naar een situatie waarin de rasters weg kunnen en de herten in de vrije wildbaan kunnen lopen. Boeren en boomkwekers hebben dit idee nog niet omarmd, zoals te verwachten valt.
Tijdens de bronst is het geregeld erg druk met kijkers in het gebied. Er loopt een openbare weg doorheen, daar staan veel mensen te kijken te genieten.
In de Mortelen, als oud kleinschalig agrarisch landschap hebben de herten een goed effect op de natuur. Hoe de herten dat doen kunnen wij als mensen nooit namaken, aldus Deelen.
De wandeling loopt over modderige wegen en glibberige paden. De laarzen zijn beslist niet overbodig. Soms moet er steun gezocht worden bij elkaar en dan ook nog met de paraplu op.
De essentie van het beheer gaat over biodiversiteit. Als we niks doen wordt alles bos, aldus Wouter Deelen. De overgang van gras naar bos is het meest interessant. Het mooiste is als daar mooie overgangen zijn, daar is een rand met bramen en hazelaar erin. De boomkikker heeft hier zijn leefgebied. Het is nu net einde paartijd. Halfopen landschap, daar profiteren heel veel soorten van. Genoemd worden nog: de wielwaal, de nachtegaal en de grauwe klauwier, voorwaar mooie soorten!
Tijdens de wandeling zien we nog drie prachtige geweidragers en op het eind van de excursie nemen we nog een kijkje bij het ecoduct alwaar we er weer twaalf kunnen bewonderen. We hebben een mooi kijkje in het gebied gekregen.