1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Wildwissel N804 in wording

Foto: Jan Paulides

Afgelopen zomer is de N804 (Hoenderloo - Schaarsbergen) flink onderhanden genomen, nieuwe asfaltlaag met rode fietspaden en infrastructuur als voorbereiding van de wildpassage, wat wild betreft zeg maar voor de herten. Ja voor de herten, want een kilometer verder is een passage onder de weg door gemaakt voor andere dieren zoals zwijnen en dassen. Een moeflonkerende inrichting daarbij moet de exoten in het park houden.

De hertenpassage is voor de auto's als een lichte chicane uitgevoerd, waar de auto's 30 km mogen rijden. Alhoewel het velen met gemak lukken om er met veel hogere snelheid er doorheen te rijden, zal het niet meer lukken om b.v. met snelheden boven de 100 km per uur over deze weg te razen.

Foto: Jan Paulides

De inrichting van de passage met twee gescheiden weghelften met de paaltjes aan weerszijde, zal later misschien nog wel  aangevuld worden met struiken. Of dit nu het beste ontwerp is weet ik niet, ik heb geen onderzoek naar gedaan hoe het zou moeten. Moeten de herten halverwege de oversteek van de bijna twee keer zo breed gemaakte weg in de middenberg even wachten om naar rechts kijken of er ondertussen nog wat aan komt alvorens door te lopen? Of moet de middenberm als stepstone de oversteek vergemakkelen? Voor insecten en vlinders waar deze passage ook voor bedoeld is, zal dit ontwerp beter passen. Feit is wel, dat wij als Ver. Het Veluws Hert zeer verheugd zijn met een passage en daarmee een verbinding gemaakt te hebben voor de herten van en naar het Deelerwoud. Hiermee is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Aan de westzijde van het Park de HV staat een ongelijkvloerse passage in de planning.

Foto: Jan Paulides

De oude pakeerplaats is opgeheven. Deze lag te dicht bij de passage. Het bord geeft aan dat 1600 meter verder geparkeerd kan worden (kop van Deelen).

Foto: Jan Paulides

Helaas zijn de bezoekers van het Deelerwoud het daar nog niet mee eens. 100 meter verder en aan de overkant van de weg zijn spontaan parkeerplaatsen ontstaan.

Foto: Jan Paulides

Ondanks de barricade wordt deze oude ingang nabij de clandestiene parkeerplaats toch nog gebruikt.

Aangezien de werkzaamheden nog niet volledig zijn afgerond, zal hiervoor nog wel het een en ander verbeterd kunnen  worden. Het raster van de HV moet nog geopend en de wildgeleiding aangebracht worden.