Veel van onze lezers zijn wandelaars en/of wildspotters die in binnen- en buitenland veel in de natuur vertoeven. Een zeer gevaarlijke, besmettelijke ziekte voor de wilde zwijnen is onderweg naar Nederland, het kan maar zo dat je op zo’n tocht in aanraking komt met een besmet zwijn. Hierbij wat achtergronden en handreikingen hoe om te gaan met de Afrikaanse varkenspest, gedistilleerd uit berichten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Afrikaanse varkenspest

In 2014 is Afrikaanse varkenspest (AVP) in enkele lidstaten van de Europese Unie vastgesteld. De ziekte begon in de Baltische staten en Polen en is sindsdien verspreid naar in totaal elf andere lidstaten waaronder Italië en Duitsland (regio Frankfurt). Als AVP wordt vastgesteld bij wilde zwijnen of gehouden varkens in Nederland, heeft dit desastreuze gevolgen voor de Nederlandse varkenshouders door b.v. een vervoersverbod en door een exportstop van varkensvlees. Tevens zullen natuurgebieden worden afgesloten voor het publiek, zoals ook in 1997 gebeurd is, wat de recreatiesector zwaar zal treffen. 

Wat is Afrikaanse varkenspest?

Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte en erg gevaarlijk voor boerderijvarkens en wilde zwijnen. Veel van deze dieren gaan er dood aan. Voor mensen is dit virus ongevaarlijk. Het virus kan in buitenlandse varkensvleesproducten zitten, zoals ham en salami. Hierdoor wordt het virus verspreid via besmette etensresten die door wilde zwijnen worden gevonden. Het is van belang om strenge hygiëne maatregelen te treffen om de verspreiding van AVP tegen te gaan. De volgende maatregelen gelden voor publiek en bezoekers aan natuurterreinen:

  • Elk gevonden kadaver van een wild zwijn, waarbij geen sprake is van een andere duidelijke doodsoorzaak, wordt beschouwd als een verdenking. 
  • Wanneer er twee of meer van dergelijke kadavers bij elkaar worden gevonden, is sprake van een ernstige verdenking. In bovenstaande gevallen is er een meldingsplicht, u kunt dit doen bij de zwartwildcoördinator van uw provincie. In Gelderland is dat de Faunabeheereenheid gelderland@faunabeheereenheid.nl of 06 – 53 14 72 04.
  • Kadavers van wilde zwijnen niet verslepen. Raak het kadaver niet aan en tref hygiënemaatregelen. Blijf minstens vijf meter van het kadaver verwijderd. Markeer eventueel de plek zodat deze terug te vinden is.
  • Etensresten niet in het buitengebied of op parkeerplaatsen achterlaten maar elders in een afgesloten afvalbak gooien.Het virus overleeft namelijk in varkensvlees, ook als dit gedroogd of ingevroren is geweest.
  • Bedenk wel dat de verspreiding van deze ziekte vaak veroorzaakt wordt door menselijk handelen.

Voor verdere informatie zie de website van de NVWA: bij onderwerpen afrikaanse-varkenspest