Het is zover: donderdag 21 januari jongstleden is het nieuwe boek ‘Gewilde Dieren’ van de KNNV-uitgeverij officieel verschenen. 

Een bever in het wild zien in Nederland was tot 1988 onmogelijk. Inmiddels is dit stevige knaagdier bepaald geen zeldzaamheid meer in ons land. Het is het bekendste voorbeeld van een geslaagde herintroductie. Maar er zijn er veel meer, ook minder geslaagde overigens. Om welke herintroducties gaat het dan? Hoe kwamen ze tot stand en waren ze al dan niet succesvol? Tot nu ontbrak een totaaloverzicht en evaluatie van herintroducties in Nederland. Het boek ‘Gewilde dieren’ vult dat gat.

gewilde dieren 1 kln  gewilde dieren 3 kln

Niet alleen de individuele soorten komen aan bod, ook is er aandacht voor de kaders rond herintroducties, afwegingen bij natuurbeheer en rewilding-plannen.Gewilde dieren staat vol met fascinerende verhalen over ideeën, fantasieën, tegenslagen, frustraties, hoogtepunten en overwinningen. Een absolute aanrader voor natuurliefhebbers, beleidsmakers en onderzoekers.

Aan het boek hebben vele mensen meegeschreven. De redactie werd gevormd door het trio Mark Zekhuis, Louis van Oort en Luc Hoogenstein.

Vereniging het Edelhert heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek via financiele sponsoring en het schrijven van het hoofdstuk over onze doelsoort, het edelhert.

   gewilde dieren 2 kln

Het boek heeft via diverse media al aandacht gekregen, tot aan Vara’s Vroege Vogels aan toe. Bekijk artikel Vroege Vogels hier.

Voor iedereen die wil weten hoe de terugkeer van otter, raaf, das, bever en nog veel meer andere soorten is verlopen is dit boek een aanrader!

De volgende organisaties hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek:
Vereniging het Edelhert, Das en Boom, St. Ark, Alterra, WUR, Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Natuurbalans, de Vlinderstichting, Stichting Bargerveen, RAVON, de Nederlandse Vissersbond, Wereld Natuurfonds, WUR, IUCN, Natuurmonumenten, 12 Landschappen, VBNE.

Titel

Gewilde dieren – Herintroducties van dieren in Nederland

Auteurs

Mark Zekhuis, Louis van Oort, Luc Hoogenstein

Uitgever

KNNV Uitgeverij

Uitvoering

17 x 24 cm, 288 p, gebonden, full colour

ISBN

9789050117685

Prijs

€ 27,95

Tags

herintroductie, herkolonisatie, rewilding, inheemse soorten, uitheemse soorten, ecologie, natuurbeheer, natuurbescherming, soortbescherming, natuurherstel, natuurbeleid, populatie, natuurlijke processen, verspreiding, leefgebieden, demografie, ecosystemen, biodiversiteitsherstel, biodiversiteit, natuur & maatschappij, landbouw, economie, natuurgebieden

Verkrijgbaar via onze website.