Polenreis Vereniging Het Edelhert 2009

Naar aanleiding van een presentatie tijdens de boerenkoolmaaltijd van 2008 over het laaglandoerbos Bialowieza en rivierengebied de Biebzra in Polen. Is er door Dobry Den en Arjen Boerman een programma samengesteld voor een najaarsreis in 2009 naar Noordoost Polen. De reis stond geheel in teken van de edelhertenbronst, ongerepte oernatuur, elanden, cultuur en wisenten. De groep bestond uit een gemengd gezelschap van 11 deelnemers. De reis duurde van 2 oktober tot 11 oktober.

Doormiddel van een fotoreportage hopen we de sfeer van de reis weer te geven.

Foto 1; Ontbijt in de slaaptrein Arnhem-Warschau (foto Henk Ruiterkamp)

Na een lange treinreis ’s avonds heerlijk bij de open haard bij gepraat om de volgende ochtend te beginnen aan de wandeling door de Rode Moerassen in Nationaal park de Biebzra. De Biebzra is een wilde rivier met brede stroomdalen, rivierduinen en vloeiweides. Dit gebied staat bekend om zijn elanden en vogelrijkdom. Dit was na de tweede wereldoorlog één van de laatste gebieden waar nog elanden voor kwamen. Aan het begin van de wandeling kom je langs een opvang voor wilde dieren als roofvogels, edelherten, wolven en elanden.

Foto 2; Na de treinreis een eerste ontmoeting met de Biebzra (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 3; Nadat we allemaal waren geinstaleerd konden we onder het genot van een glas wijn heerlijk uitzakken bij de open haard. (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 4; Elanden kennen hun hertenliefhebbers! (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 5; Een gedeelte van de wandeling gaat over echte rivierduinen met prachtige korstmosvegetaties en een rijke flora en fauna. (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 6; Tijdens de wandeling (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 7; Bronsttijd elanden (foto Henk Ruiterkamp)

 

Foto 8; Territorium afbakening wolven (foto Arjen Boerman)

Foto 9; Einde wandeling, elanden?????? (foto Arjen Boerman)

Foto 10; Na de wandeling bijpraten onder het genot van een goede sigaar. (foto Arjen Boerman)

Foto 11; Op weg naar de tweede slaapplaats bij de boswachter kwamen we langs honderden kraanvogels. (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 12; Zonsopgang boven de Biebzra moerassen (foto Arjen Boerman)

Bij de boswachter zijn we ’s avonds samen met hem op zoek gegaan naar bronstige elanden en edelherten. In de schemer zagen we in het hoge riet een gewei van een edelhert en op de terugweg naar de auto kwamen we in het donker nog een edelhert tegen. De bronst van de edelherten was helaas in dit deel van Polen al afgelopen. Na deze nacht bij de boswachter zijn we doorgereden naar het oerbos Bialowieza. Eenmaal aangekomen in het oerbos zijn we begonnen aan een kleine wandeling langs een paar uitzichtpunten waar vandaan we goede kans hadden om wisenten en ander wil te spotten. Terug bij de auto’s werden we getrakteerd op wolvengehuil.

Het laaglandoerbos Bialowieza in Noordoost-polen is zo mooi gebleven omdat de tsaren, koningen en machtshebbers dit gebied zagen als een jachteldorado. Tableau’s van 200 – 300 dieren per drijfjacht waren niet ongewoon. De tsaar van Rusland had in het dorpje Bialowieza een eigen jachtslot. Aan het einde van de tweede wereldoorlog is dit door de Duitsers bij aftocht vernietigd.

Ondanks deze vernietiging is er toch nog een hoop historie zichtbaar in het landschap en de cultuur.

We hadden de afspraak met een plaatselijke wisentengids om elke ochtend en avond met drie man samen met hem op zoek te gaan naar wisenten. De eerste groep had meteen de jackpot. Twee gemengde groepen met koeien en kalveren. Aan het einde van de reis had dankzij deze gids en de fietstocht langs wintervoerplekken van de wisenten iedereen wisenten in het wild gezien.

De dag erop zijn we het strikte reservaat ingegaan met een gids van het Nationaal park. Dit stuk bos is nooit in gezaagd of gejaagd, het enig wat er gebeurt is het vrijhouden van de paden. Bomen worden gezaagd met een trekzaag. Als je hier rond loopt en het burlen van de herten hoort waan je je in een oeroude omgeving. Dit voel je ook als je ervoor openstaat, het maakt een bepaalde indruk.

De reis is het beste samen te vatten in een serie foto’s.

Foto 13; Korte wandeling en kennismaking met het oerbos. (foto Arjen Boerman)

Foto 14; Kasper bij een eeuwen oude zomereik (foto Arjen Boerman)

Foto 15; Edelherten op het bospad (foto Arjen Boerman)

Foto 16; Edelhertexpert Burkhard Stöcker in gesprek met de deelnemers. (foto Henk Ruiterkamp)

Foto 17; Spitser op het bospad (foto Arjen Boerman)

Foto 18; Met Poolse gids ‘s ochtends op zoek naar wisenten. De gehele groep heeft deze reis wisenten in het wild gezien. (foto Kasper Kant)

Foto 19; Wisent op bospad tijdens fietstocht langs voerplekken wisenten

Foto 20; Edelhert in wildpark Bialowieza

Foto 21; De laatste Zloty’s uitgeven vlak voor de grens met Duitsland. Veel klein geld, het tellen ervan was voor haar een hele klus. (foto Kasper Kant)

Aan het einde van de reis wil ik iedereen bedanken voor de mooie en succesvolle reis naar het wilde oosten. We hebben allemaal wisenten en elanden gezien. En daarnaast ook nog een stukje cultuur meegepakt. Binnen Polen kun je vele kanten op, dus misschien dat we nog is samen naar Polen of een ander edelherten land kunnen.

Met vriendelijke groet,

Arjen Boerman