Wat veel paddenstoelen zijn er. Er ze schieten werkelijk als paddenstoelenuit de grond. Dit jaar is uitzonderlijk goed en er zijn meer paddenstoelen dan ooit. Elk jaar zijn er meer soorten te vinden in Nederland. De laatste veertien jaar kwamen er elke maand zeven nieuwe paddenstoelensoorten bij.

Inktviszwam of

Duivelsvingers

Recent zijn bij Ermelo op de Veluwe inktviszwammen, ook wel duivelsvingers genoemd, aangetroffen, een soort die thuishoort in warme streken, waar Nederland nu kennelijk ook bij begint te horen. De zwam dankt zijn naam aan vier tot vijf zwart/rode 'tentakels' die alle kanten uitgroeien.

Op de soortenbank.nl kan je van 900 soorten de foto's met beschrijvingen vinden en dat is nog maar 1/5 deel van alle soorten die ons land rijk is. Waar ze precies voorkomen is te zien in een verspreidingsatlas voor paddenstoelen.

De meest aparte namen worden aan de paddenstoelen gegeven. Wat dacht je van biefstukzwam, elfenwasplaats, gesluierde dame, groenige perevezelkop, giftige vezelkop, varkensoor en aangebrande gordijnzwam. Het zou je maar gezegd worden...