Met de gedachte dat er rust heerste in de bossen en weinig tot geen wind vanuit westelijke richting was, besloot ik een avondje te gaan zitten posten op het wild. Aangekomen op mijn bestemming, de omgeving afgespeurd maakte ik mijn fotoapparatuur voorzichtig gereed. Gehuld in camouflage was ik in no-time klaar en nu maar op de dingen wachten, die komen gaan. Ik zat op de plek ongeveer tegen de klok van half zes, daar ervaring leert dat het wild alsmaar aan de wandel is binnen rustgebieden. Niet alleen dat, maar men moet ze nét voor zijn! De omliggende bomen van onder andere dennen, daarnaast de jonge bladeren berk en prunus, die staken prachtig af tegen het licht van de stralen van de zon. Het werd dan ook steeds kalmer om me heen… de wind was geheel geluwd. Heel even spookte mij in gedachten een hinde met kalf voor de lens te willen krijgen. Die wetenschap is maar op zo`n moment een hersenspinsel daar we wat vroeg in het seizoen waren maar toch, het was een wens! Roodwild kalveren worden meestal in juni geboren. Inmiddels al geruime tijd geruisloos te hebben gezeten en tegen de klok van achten, trad er zeer heimelijk een hinde uit op een laantje van breed blad gras. Daar zijn herten nogal gek op. Vrij terstond volgde daarop een kalf in haar bijzijn en volgde de hinde, strak langs haar heen. De lens stond al hun richting en tijdens het naderen maakte ik een burst van opnamen.
De hinde was erg alert en speurde de omgeving af, wantrouwig als ze kunnen zijn. Zéker nu met de kalf aan haar zij. Daar ze zich nogal argwanend gedroeg en de situatie niet vertrouwde, draaide de hinde om, haar kalf volgend en keerde terug de dekking in via de gebruikelijke wissel wat het wild regelmatig gebruikt. Toen ze beiden zich omkeerden, moest ik even bijkomen van dit mooi tafereel en keek terug op mijn camera in hoeverre de opnamen gelukt waren. Het waren er dik twintig en zo eindigde een avond vol verwachtingen, maar toch nog onverwacht. Wild is erg onvoorspelbaar. Ik had de buit binnen wat tevens een mooie afsluiting bleek te zijn, van een bijzondere avond!
Elke winter lopen vele dieren de kans een hongerdood te sterven in de Oostvaardersplassen als er te weinig voedsel is voor alle dieren en ze het gebied niet uit kunnen. Dierenartsen, verenigd in de KNMvD, zien het als hun verantwoordelijkheid op te komen voor de gezondheid en het welzijn van deze dieren en pleiten voor ingrijpen in de Oostvaardersplassen om het dierenleed te stoppen.
Onnodig lijden
De Oostvaardersplassen (OVP) zijn een uniek natuurgebied waar Heckrunderen, Konikpaarden en Edelherten het grootste gedeelte van het jaar een goed bestaan hebben waarin aan veel van natuurlijke behoeften wordt voldaan. Aan het einde van strenge winters wordt de draagkracht van het gebied echter overschreden. Er is niet genoeg voedsel aanwezig voor de hele populatie waardoor veel dieren sterven van de honger. Hierdoor lijden dieren onnodig.
Zorgplicht
De KNMvD is van mening is dat er een zorgplicht is ten opzichte van de grote grazers in de OVP. Deze dieren zijn hier namelijk door de mens neergezet en kunnen onder barre omstandigheden niet migreren naar elders, wat ze in de vrije natuur wel zouden doen. Moreel gezien moeten de grote grazers in de OVP volgens de KNMvD beschouwd worden als gehouden dieren en heeft ieder dier afzonderlijk een intrinsieke waarde. Dit levert een spanningsveld op met het ecologisch beheer van Staatsbosbeheer waarbij er zo min mogelijk wordt ingegrepen in natuurlijke processen. Wat de KNMvD betreft mag de zorgplicht voor het welzijn en de gezondheid van het individuele dier niet ten koste gaan van het doel van het natuurgebied.
Actief getalsmatig beheer
De vraag is nu hoe deze zorgplicht het best kan worden ingevuld om ook op de lange termijn het welzijn van de dieren in de OVP te waarborgen. Dat is een lastig vraagstuk waarover ook onder dierenartsen veel discussie is. Deskundigen zijn het er over eens dat afschot daarvoor een goede methode is. Moeilijker is het om aan te geven hoe het beheer optimaal zou moeten worden ingevuld en wanneer het afschieten van dieren dan zou moeten plaatsvinden. De KNMvD is van mening dat dit in ieder geval in een eerder stadium zou moeten gebeuren dan nu het geval is om onnodig lijden te voorkomen. De KNMvD is voorstander van actief getalsmatig beheer, waarbij naast proactief afschot mogelijk ook andere beheersmaatregelen zouden kunnen worden ingezet.
Proactief afschot houdt in dat vóór de winter een aantal dieren wordt afgeschoten waardoor de overlevingskansen van de overgebleven dieren zullen stijgen en hun welzijn zal verbeteren. Het vlees van deze gezonde dieren zou daarbij wellicht bestemd kunnen worden voor humane consumptie.
Uitkomst ledenraadpleging
Uit een ledenraadpleging is gebleken dat een ruime meerderheid van de dierenartsen deze visie ondersteunt. In feite komt hiermee wat de KNMvD betreft een eind aan de huidige vorm van natuurlijk beheer van de OVP.
bron: KNMvD, 30 oktober 2010
Klik hier voor het volledige standpunt van de KNMvD
Dit boek bestellen: klik hier.
Tekenkaart bestellen: klik hier.
Bestellen: zie hier.
Download hier.
Burlen:
Burlen in nacht
Twee herten
Sprengruf
Jachthoorn:
Notruf
Das hohe Wecken
Signaal Hert dood
Signaal Zwijn dood
Aanblazen van de drift
Kletterende geweien
Heb je ook mooie beltonen? Zend ze ons.