Op dinsdag 7 september 2010 zijn bij de Wildbeheereenheid “West-Twente” aangesloten jagers uitgenodigd voor een lezing over het edelhert. Deze lezing voor haar leden wordt verzorgd door de heer B. Worm, vice-voorzitter van de Vereniging Het Edelhert. Deze lezing, aanvang 20.00 uur, wordt gehouden in een zaal van landgoed Het Rheins te Enter.
De afgelopen jaren hebben de leden van de WBE kunnen constateren, dat de inrichting van onze groene ruimte verandert, net zoals het gebruik. Hierdoor is ook de fauna en flora veranderd en zal zich deze blijven aanpassen aan de veranderingen. Sommige diersoorten verdwijnen door verschillende factoren, maar ook krijgen andere diersoorten een kans zich te vestigen of zich in aantallen uit te breiden. Deze ontwikkelingen beperken zich niet tot op een lokaal niveau, maar vinden vaak op een regionaal en soms zelfs landelijk niveau plaats.
Het werkgebied van de WBE is gelegen in centraal Overijssel en grenst onder meer aan oostkant van de Sallandse Heuvelrug en wordt doorsneden door de ecologische hoofdstructuur langs de Regge en haar zijbeken. Het veranderde grondgebruik, waaronder het veranderen van de bestemming van gronden van landbouw naar natuurfuncties, heeft effecten op de fauna. Vooral daar waar de landelijke en provinciale overheid zich richten op de aanleg van landelijke verbindingszones tussen grote aaneengesloten natuurgebieden en de trek van (grote) diersoorten mogelijk wil en gaat maken, heeft dit gevolgen voor de fauna.
Door de aanleg van kunstmatige ecologische verbindingen tussen onder meer de Veluwe en Duitse natuurgebieden als het Bentheimer Wald en het Reichswald, zullen zich ook grote hoefdieren zoals het edelhert zich in onze regio gaan vestigen. Door de aanleg van ecoducten over snelwegen zijn en worden hiervoor al voorwaarden geschapen. Dezelfde weg volgden ook al de wilde zwijnen die zich in onze regio hebben gevestigd.
De (terug-)komst van het edelhert in onze regio valt echter niet tegen te houden, de eerste dieren hebben zich al succesvol gevestigd in de biotopen direct grenzend aan onze WBE. Deze biotopen lijken gunstig te zijn voor de terugkomst en handhaving van het edelhert.
Het succes van de toekomstige aanwezigheid van het edelhert in onze contreien vraagt om een deskundig beheer met een breed draagvlak. Hiervoor zal echter vooral de landbouw en de wegbeheerders betrokken moeten worden, waarbij er een leidende rol voor de provinciale faunabeheereenheid weggelegd zal zijn. Vele natuurgebieden zullen onvoldoende voedsel en soms ook dekking en rustbieden voor het edelhert, waardoor deze naar de landbouwgebieden zal trekken. Zonder de gastvrijheid van de landbouw blijft de gezondheid van het edelhert een punt van aandacht. Uiteraard zal de landbouw, met name de intensieve dierhouderij, economische bedenkingen hebben met het oog op de verspreiding van mogelijke dierziekten. Ook de wegbeheerders kunnen niet om de aanwezigheid van grotere hoefdieren heen, zij vormen een blijvend risico voor ernstige aanrijdingen op de wegen.
De WBE “West-Twente” is van mening, dat tijdig en juist ingespeeld moet worden op de ontwikkelingen van onze fauna en wil daarom haar leden graag optimaal informeren en de benodigde kennis en vaardigheden van de beheerders stimuleren.
De WBE “West-Twente” verwacht een grote opkomst van de belangstellenden.